Zelňačka s klobásou zpět

Ingredience:
kysané zelícca 500 gvětší papriková klobása1 ksstřední brambory3 ks
špek100 gzakysaná smetana200 ghladká mouka1 lžíce
máslo1 lžícesádlo2 lžícepepř dle chuti
sůl dle chutimletá uzená paprika1 lžícemletá sladká paprika1 lžička
mletý kmín1/2 lžičkyčesnek1 stroužekbobkový list3 ks
nové koření pár kuličekcukr dle chuti
kysané zelí cca 500 g, větší papriková klobása 1 ks, střední brambory 3 ks, špek 100 g, zakysaná smetana 200 g, hladká mouka 1 lžíce, máslo 1 lžíce, sádlo 2 lžíce, pepř dle chuti, sůl dle chuti, mletá uzená paprika 1 lžíce, mletá sladká paprika 1 lžička, mletý kmín 1/2 lžičky, česnek 1 stroužek, bobkový list 3 ks, nové koření pár kuliček, cukr dle chuti

Příprava

Zelňačka, to je taky taková klasika. S klobásou tuplem. Někdy vařím zelnou polévku i bílou bez klobásy, ale o té zase třeba někdy příště.

Pamatujte si, že brambory v kyselé vodě doměkka nikdy neuvaříte. Tedy - vevnitř měkké budou, ale jinak vám v zubech budou chroustat tvrdé kostky. Proto je třeba uvařit je zvlášť, není to jen rozmar za účelem našpinění co nejvíc kusů nádobí. Mimochodem, tuhle neschopnost uvařit brambory v kyselé vodě dobře využijete při dělání hranolek - stačí je krátce předvařit ve vodě se lžičkou octa a pak se smaží nebo pečou jedna báseň! Stejně tak smetanu vmíchávejte až ke konci a už ji nevařte (a pořiďte si nějakou tučnější, kvalitnější), riziko, že se vám zdrcne, se tím výrazně sníží. Pokud chcete mít úplnou jistotu, prošlehejte ji nejdřív s nějakou tekutinou (buď s vodou a nebo odeberte část polévky a nechte ji trochu prochladnout) a teprve poté ji do polévky vlijte. O tom, abyste nekupovali první vakuovanou klobásu nejnižší cenové kategorie, o tom snad psát nemusím. Taková by se vám leda úplně rozvařila.

V hrnci rozpustíme sádlo i lžíci másla. Přidáme drobně pokrájený špek a lehce ho vypražíme. Cibuli nakrájíme nadrobno a na tuku ji osmahneme dozlatova. Zaprášíme ji moukou, přidáme papriku a kmín, rozdrcený stroužek česneku a umícháme jíšku (papriku není dobré mořit teplem dlouho, aby nezhořkla). Takto připravený základ zalijeme studenou vodou nebo vývarem (ten dodá zelňačce teprve pořádnou sílu, ale není v žádném případě nutný) a důkladně ho rozmícháme. Přihodíme pokrájené zelí a na půlkolečka nakrájenou klobásu, koření, lehce osolíme a dáme vařit. Tekutiny stačí jen tolik, aby bylo zelí ponořené, později budeme přidávat brambory i s vodou, ve které se vařily, takže se objem zdvojnásobí. Brambory tedy nakrájíme na kostičky a v malém množství slané vody je uvaříme do měkka. Když jsou hotové, přelijeme je i s vodou k zelnému základu a krátce provaříme, aby se spojily chutě. Do hotové polévky vmícháme zakysanou smetanu a podle chuti dosladíme. Podáváme s kopečkem smetany navrch a s chlebem.

2017-05-30 Polévky

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojpivo
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI