Ingredience: | |||||
kysané zelí i s nálevem | 300 g | velká cibule | 1 ks | máslo a lžíce oleje | 1 lžíce |
mletý kmín | špetka | sladká paprika | 1,5 lžíce | cayenský pepř | špetka |
hladká mouka | 1,5 lžíce | bobkový list | dle chuti | brambory | 2 ks |
pikantní klobása nakrájená na půlkolečka | 1 ks | smetana ke šlehání nebo 2 lžíce zakysané | 4 lžíce | sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Ráda vařím k večeři polévky, protože většinou stačí postupně házet ingredience do hrnce a jídlo se vaří v podstatě samo. Dneska jsem se rozhodla zase jednou uvařit zelňačku, ale trochu jinak, než obvykle. Normálně totiž dělám zelnici bílou, se smetanou na šlehání a s brambory danými zvlášť na talíř a posypanými spoustou smažené cibulky (možná někdy příště). Protože ale život je změna, rozhodla jsem se tentokrát pro jinou variantu, a to tu s červenou paprikou, která je podle mě obvyklejší. A nedopadlo to špatně.
Na směsi oleje a másla nechám zpěnit cibulku. Až změkne a zesklovatí, přidám mletý kmín, papriku, cayenský pepř a nechám trochu orestovat, aby se rozvinula vůně koření. Pak přidám mouku a chvíli nechám smažit do cibulové jíšky, zaliju litrem vody, přidám nakrájené zelí, nálev a bobkový list. Nechám vařit tak dlouho, dokud zelí nezměkne, je to tak za 30 - 40 minut.
Mezitím si opeču na pánvičce klobásu a nechám přebytečný tuk okapat na papírové utěrce. Ve vedlejším hrníčku uvařím dvě brambory nakrájené na menší kostičky. Brambory je lepší vařit zvlášť, protože se může stát, že v kyselém vývaru ze zelí nezměknou. Než se klobása a brambory uvaří, zelí je měkké a může se tak všechno smíchat dohromady. Pak už jen dochutím trochou šlehačky, solí, pepřem, vyndám bobkový list a je hotovo.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI