Avokádové "hranolky" s dipy zpět

Ingredience:
avokádo2 ksžitná hladká moukacca 1/2 hrnkuuvařená quinoacca 1/2 hrnku
voda/rostlinné mléko dle potřebystrouhanka dle potřebychia semínka dle chuti
Celerový dip:
celer100 gvegan zakysaná smetana nebo bílý jogurt dle potřebyčesnek1 stroužek
sůl dle chutiepř špetkazázvor dle chuti
Dip z červené řepy:
uvařená nebo nastrouhaná červená řepacca 200 gčesnek1 stroužekvegan zakysaná smetana nebo bílý jogurt dle potřeby
sůl dle chutipepř špetka
avokádo 2 ks, žitná hladká mouka cca 1/2 hrnku, uvařená quinoa cca 1/2 hrnku, voda/rostlinné mléko dle potřeby, strouhanka dle potřeby, chia semínka dle chuti, celer 100 g, vegan zakysaná smetana nebo bílý jogurt dle potřeby, česnek 1 stroužek, sůl dle chuti, epř špetka, zázvor dle chuti, uvařená nebo nastrouhaná červená řepa cca 200 g, česnek 1 stroužek, vegan zakysaná smetana nebo bílý jogurt dle potřeby, sůl dle chuti, pepř špetka

Příprava

Ještě nedávno jsem tu psala, že nejsem tak úplně milovník samotného avokáda. Tím, že jsem ho neustála nějak zpracovávala a během přípravy ujídala, se to ale změnilo a konečně jsem velkou avokádovou fanynkou. To se projevuje především při nákupech. 

Když v supermarketu potkám slevněnou síťku avokáda, tak bez rozmýšlení beru. Pak přichází ta zábavná část, kdy vymýšlím, co s tím. To ale tentokrát vlastně neproběhlo. Hned na cestě z obchodu jsem věděla, že musím zkusit hranolky, jen jsem vůbec netušila, jaký zvolím postup a že použiji mé oblíbené výživné vychytávky. Nakonec tedy vzniklo tohle a ačkoli slovo foodporn moc nepoužívám, tady mě prostě lepší nenapadá. Takže přátelé, nakupujte avokáda v akci, obalujte a pečte!

Postup:

  1. Avokádo rozkrojíme napůl, vyjmeme ze slupky, odstraníme pecku a půlky nakrájíme na ,,hranolky".
  2. Hranolky osolíme, opepříme.
  3. V misce smícháme mouku, vodu či mléko, quinoou a lehce osolíme. Těstíčko jsem dělala odhadem a uvedené množství je spíš orientační. Prostě potřebujeme vhodnou hmotu na obalování.
  4. V druhé misce smícháme strouhanku s chia semínky.
  5. Obalujeme a pokládáme na pečící papír rozprostřený na plechu či něčem příbuzeném.
  6. Pečeme na vysokou teplotu (těžko zobecňovat, ale já pekla na 200 stupňů a víc) do křupava asi 15 minut.
  7. Chutnaly mi nejvíc ještě teplé.

Připravila jsem mé dva oblíbené dipy, ale můžete zkusit jakékoli jiné, samozřejmě. 

Celerový dip:
Celer nastrouháme a vše smícháme.

Dip z červené řepy:
Vše mixujeme.

2015-04-15 Předkrmy

Poznámka

Jistě to půjde obalit i běžně např. v hrašce či jiném těstíčku a strouhance, ale sdílím s vámi můj výživný experiment. Navíc těstíčkem zvětšíte objem a sytost.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy20 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI