Ingredience: | |||||
pšenično-žitný toust nebo chléb | 2 ks | avokádo | 1/2 ks | vejce | 2 ks |
olivový olej | dle potřeby | sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
Miluji slané snídaně na všechny způsoby. Nejradši si dopřávám domácí vajíčka šťastných slepiček od kamarádky Martinky, k tomu nějaký sýr, zeleninu, a poslední dobou taky docela často zařazuji avokádo.
Avokádo je pro mě objev minulého roku. Z počátku bylo naše seznámení takové nesmělé oťukávání, časem si mě ale naprosto podmanilo a poslední dobou ho dávám skoro do všeho. Do smoothie, salátů, mažu ho na chleba, a dělám z něj guacamole. Raduji se jako malá, když ho objevím v obchodě se slevou, protože přece jen 30 korun jako za tohodle malého prcka.. na druhou stranu do čeho je lepší investice, než do svého těla a zdraví? A tak se většinou každý týden ukecám, a koupím alespoň dvě.
Jak se pozná správě zralé avokádo?
Pohmatem
Avokádo si pokaždé v obchodě ošahám a vybírám měkkoučké. Tato metoda ale už chce trošku cviku. Jestliže je avokádo tvrdé, je nedozrálé. Pokud je oproti tomu kašovitě měkké, je přezrálé, což také není optimální stav. Správně zralý kus by měl být lehce měkký a pružný.
Barva pod stopkou
Pokud odloupnete stopku avokáda, podle barvy pod stopkou poznáte, v jakém je avokádo stavu. Měla by být zelená, zelenožlutá až nažloutlá. Pokud je pod stopkou hnědá barva, značí to, že je avokádo přezrálé. Naopak pokud stopka nejde vůbec uloupnout, jde o avokádo nezralé.
Avokádo v kombinaci s vajíčkem je výborné a má nespočet variant. Pokud jste ho ještě nevyzkoušeli, začněte s tímhle jednoduchým receptem a uvidíte, že si avokádo časem získá čestné místo ve vaší kuchyni.
Vajíčka umíchej obvyklým způsobem (Tip: zkus vajíčka umíchat s troškou másla a smetany ve vodní lázni). Avokádo rozmačkej a přidej na toust. Poté přidej vejce. Můžeš také vyzkoušet verzi s lučinou (nebo ricottu, tvaroh atd.) namažeš jako první vrstvu pod avokádo.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI