Ingredience: | |||||
středně velký lilek | 3 ks | česnek | 3 stroužky | tahini pasta | 2 lžíce |
olivový olej | 2 lžíce | citron - šťáva z něj | 1/2 ks | koření Zátar | 3 lžičky |
sůl | 1 špetka | čerstvý koriandr | 1 hrstka | granátové jablko | 1 ks |
Orientální směs z pečených lilků ochucená česnekem, koriandrem a voňavým zátarem. Semínka granátového jablíčka křupnou a svojí sladkokyselostí osvěží a dodají další chuť. S domácími pita chleby je to skvělá večeře nebo občerstvení pro přátele.
Troubu předehřejte na 250°C. Lilky vidličkou propíchejte ze všech stran, vložte na plech a dejte péct do trouby na přibližně 30 minut. Hotové lilky budou měkké a jejich povrch krabatý. Upečené lilky nechte vychladnout.
Studené lilky rozřízněte a vyndejte dužinu. Nožem ji nasekejte na jemno (dužinu můžete i rozmixovat, ale radši mám posekanou na malé kousky).
Lilkovou dužinu vložte do mísy a přidejte 2 lžíce olivového oleje, prolisovaný česnek, 2 lžíce pasty tahini, citrónovou šťávu, zátar a sůl. Vše dobře promíchejte.
Nakonec posypejte posekaným koriandrem (kdo nemá rád koriandr, může vyměnit za hladkolistou petržel) a semínky granátového jablka.
Podávejte s pita chlebem, který můžete rozkrájet na trojúhelníčky a opéct buď na sucho, nebo lehce potřený olivovým olejem.
Zátar (Za´atar, Zatar) - Je směs koření, používaná na Blízkém východě. Podle výrobce a i v rodinách, kde si zátar sami míchají, se složení vždycky trochu liší, ale bývá to směs oregana, tymiánu, saturejky, sezamu, sumahu a římského kmínu. Používá se na okořenění orientálních jídel. Třeba na hummus, tvaroh nebo do olivového oleje k namáčení chleba.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI