Banica zpět

Ingredience:
hladká mouka500 grozehřáté máslo + máslo na potírání těsta150 gocet2 lžíce
teplá voda200 mlsůl špetkabalkánský sýr500 g
vejce3 ks
hladká mouka 500 g, rozehřáté máslo + máslo na potírání těsta 150 g, ocet 2 lžíce, teplá voda 200 ml, sůl špetka, balkánský sýr 500 g, vejce 3 ks

Příprava

Nebojte, Tytyna nezanevřela na sladké. Jen je třeba ty cukry něčím vyvážit. A takový závin, který je nacpaný slaným balkánským sýrem, je to pravé. V Bulharsku je to Banica a v Řecku zase Tiropita. Ať tak nebo tak, je to moc dobré a výživné.

Mouku, rozehřáté máslo, ocet, sůl a vodu smícháme. Vypracujeme do hladkého těsta, se kterým několikrát udeříme o vál, až se přestane lepit a začnou se v něm dělat bubliny. Těsto potřeme teplou vodou a přikryjeme nahřátým hrncem, alespoň na půl hodiny. Mezitím si připravéme sýrovou náplň. Balkánský sýr rozmělníme a vmícháme do něj rozšlehaná vejce. Odpočaté těsto rozdělíme na šest stejných dílů. Každý s dílů vytáhneme do tenkého obdelníku. Polovinu potřeme máslem a těsto přeložíme na půl. Pak  naneseme vrstvu sýrové náplně a zatočíme. Postupně tvoříme "šneka". Já  každou Banicu dělala pouze ze dvou válečků, takže mi vznikly tři. Přijde mi, že když je něco menší, je to lepší. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 25-30 minut.

2015-01-12 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI