Těsto: | |||||
pohanková mouka | 175 g | jáhelná mouka | 25 g | konopná mouka | 25 g |
máslo | 100 g | vejce | 1 ks | sůl | 1/2 lžičky |
prášek do pečiva bez fosfátů | 1/2 lžičky | mléko | 3 lžíce | ||
Náplň: | |||||
pórek | 1 ks | prosciutto cotta (vařená šunka) | 150 g | malá cibule | 1 ks |
bílky | 2 ks | hrášek | 50 g | sýr raclette | 140 g |
sýr feta | 60 g | kari | 1/2 lžičky | smetana ke šlehání | 100 ml |
jogurt | 250 g | pepř | dle chuti |
Zachtělo se mi po dlouhé době experimentovat s mými zásobami mouky. Navíc jsem si z nákupů v Rakousku dovezla vynikající švýcarský polotvrdý sýr Raclette, takže slaný koláč mě napadl hned jako první. Hodí se k večeři, na mlsání k televizi i jako pohoštění pro přátele, co si nepotrpí na sladké.
Smícháme si všechny druhy mouky, sůl, prášek do pečiva a přidáme na plátky nakrájené máslo. Hněteme, dokud se nevytvoří drobenka. Přidáme vejce a podle potřeby, po lžících mléko, dokud se nevytvoří kompaktní těsto. To necháme odpočinout v lednici a mezitím si připravíme náplň. Na troše másla osmahneme nakrájenou cibulku, přidáme pórek na slabá kolečka a společně restujeme. Nakonec ještě přidáme hrášek a šunku na kostičky. Vzniklou směs necháme krátce zchladnout a vyválíme si těsto. Já jsem měla formu o průměru 25 cm. Dno propícháme vidličkou, překryjeme pečícím papírem a zatížíme třeba suchými luštěninami. Předpečeme si korpus na 180 stupňů asi 10 minut. Do vychladlé zeleninové směsi vmícháme bílky, nastrouhané sýry, smetanu a bílý jogurt. Podle chuti přidáme pepř a kari. Směs rozprostřeme na předpečený korpus a pečeme na 180 stupňů ještě asi 30 minut dozlatova. Můžeme podávat teplý i studený.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI