Ingredience: | |||||
hladká mouka | 220 g | sůl | 1 lžička | kypřící prášek | 1,5 lžičky |
strouhaný parmazán | 30 g | studené máslo | 65 g | mléko + 1 lžíce na potření | 130 ml |
medvědí šesnek | velká hrst | žloutek na potření | 1 ks | strouhaný sýr na posypání (např.parmezánu, zkusila jsem i gruyér a Nivu) | 5 lžic |
Dostala jsem spoustu medvědího česneku. Zrovna, když jsem přemýšlela, co s takovým množstvím udělat (kromě tradičního pesta - recept), padl mi do rukou Apetit a v něm recept na medvědí bochánky. Hned ten večer jsem je upekla.
Víte, že medvědí česnek si můžete zasadit na zahrádce? Já už ho tam mám třetím rokem. Zasazený je pod jabloní, ve stínu až polostínu. Už vystrkuje první lístky a každým rokem se víc a víc rozrůstá.
Troubu předehřejte na 220°C. Do mísy vsypte mouku, kypřící prášek, sůl a strouhaný parmezán. Promíchejte a přidejte máslo pokrájené na malé kousky.
Hněťte prsty, jako když děláte drobenku. Po pár minutách těsto začne opravdu jako drobenka vypadat a po dalších pár minutách se začne pomalu spojovat do těsta. V tu chvíli přisypte nadrobno posekaný medvědí česnek a přilijte mléko. Vařečkou začněte zpracovávat těsto. Ze začátku dost lepí, proto je lepší použít vařečku. Po promíchání vařečkou už můžete uhníst ručně.
Těsto vyklopte na pečící papír položený na plechu. Z těsta vytvarujte obdélník přibližně 20x10 cm velký a 3 cm vysoký Pokud se těsto příliš lepí k rukám, lehce ho poprašte moukou.
Obdélník z těsta nařízněte na 10 menších obdélníků, ale nedokrajujte.
Potřete žloutkem rozšlehaným s 1 lžící mléka a posypte strouhaným sýrem.
Pečte 12-15 minut dozlatova.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI