syrové brambory typu B | 200 g | lněné semínko | 50 g | vejce | 1 ks |
olej | 40 g | hladká celozrnná špald. mouka | 150 g | stroužek česneku | 2 ks |
drcený kmín | 1 lžička | majoránka | 1 lžička | sůl dle chuti | 1 špetka |
Znáte lněné semínko ve zlaté barvě? Já ano a používám ho moc ráda, je to příjemná změna nejen v barvě. Na Grizly.cz aktuálně běží kampaň na podporu české produkce, a zlaté lněné semínko patří mezi produkty od českých dodavatelů. Za sebe bych tímto receptem chtěla českému lněnému semínku vyjádřit podporu a říct vám, že opravdu stojí za to ho zkusit.
Brambory oloupejte a syrové nastrouhejte na jemné části struhadla. Poté v míse smíchejte se lněným semínkem, vejcem a olejem. Přidejte kmín, majoránku, sůl a česnek. Na závěr postupně zapracujte mouku, dokud nevznikne těsto. Mělo by být mírně lepivé, zároveň by ale mělo držet pohromadě a také by se mělo celkem bez problémů dát vyválet, konzistenci jako na cukroví ale nečekejte.
Z těsta uválejte na pečící papír placku o síle zhruba 0,5 centimetru. Tu nožem či rádélkem nakrájejte na proužky o šířce zhruba centimetr, můžete ještě rozpůlit, aby tyčinky nebyly příliš dlouhé. Tyčinky od sebe nemusíte oddělovat, nechte je na plechu u sebe tak, jak jsou. Jak to dělám já se můžete podívat na obrázku níže.
Celou placku s nakrájenými tyčinkami dejte do trouby rozpálené na 200°C (používám horkovzduch) a upečte do zlatova. V mojí troubě to trvá přibližně 15 minut. Když tyčinky vytáhnete dříve, budou měkčí a budou se dobře jíst dětem, pokud je necháte déle, budou více křupat.
Určitě se hodí třeba jako svačina na výlet do krabičky, jako doplněk k dipu či pomazánce, a nebo jako občerstvení pro hosty na party.
Dětská specifika: Semínka, stejně jako ořechy, jsou vzhledem ke své horší stravitelnosti tabulkově řazeny do kategorie od 2 - 3 let. Dalším problémem je pak i jejich vyšší náchylnost k plísním a žluknutí. Taktéž hůře stravitelná je i celozrnná mouka, na druhou stranu je pro lidský organismus i nejvíce přínosná. Dítě ve věku 2 - 3 let by ale mělo menší porci celozrnné mouky, jakožto i lněných semínek, zvládnout. Určitě jej ale nenechte sníst celý plech.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI