Bramborové tyčinky se lněnými semínky (od 2 - 3 let) zpět

syrové brambory typu B200 glněné semínko50 gvejce1 ks
olej40 ghladká celozrnná špald. mouka150 gstroužek česneku2 ks
drcený kmín1 lžičkamajoránka1 lžičkasůl dle chuti1 špetka
syrové brambory typu B 200 g, lněné semínko 50 g, vejce 1 ks, olej 40 g, hladká celozrnná špald. mouka 150 g, stroužek česneku 2 ks, drcený kmín 1 lžička, majoránka 1 lžička, sůl dle chuti 1 špetka

Příprava

Znáte lněné semínko ve zlaté barvě? Já ano a používám ho moc ráda, je to příjemná změna nejen v barvě. Na Grizly.cz aktuálně běží kampaň na podporu české produkce, a zlaté lněné semínko patří mezi produkty od českých dodavatelů. Za sebe bych tímto receptem chtěla českému lněnému semínku vyjádřit podporu a říct vám, že opravdu stojí za to ho zkusit. 

Brambory oloupejte a syrové nastrouhejte na jemné části struhadla. Poté v míse smíchejte se lněným semínkem, vejcem a olejem. Přidejte kmín, majoránku, sůl a česnek. Na závěr postupně zapracujte mouku, dokud nevznikne těsto. Mělo by být mírně lepivé, zároveň by ale mělo držet pohromadě a také by se mělo celkem bez problémů dát vyválet, konzistenci jako na cukroví ale nečekejte.

Z těsta uválejte na pečící papír placku o síle zhruba 0,5 centimetru. Tu nožem či rádélkem nakrájejte na proužky o šířce zhruba centimetr, můžete ještě rozpůlit, aby tyčinky nebyly příliš dlouhé. Tyčinky od sebe nemusíte oddělovat, nechte je na plechu u sebe tak, jak jsou. Jak to dělám já se můžete podívat na obrázku níže.

Celou placku s nakrájenými tyčinkami dejte do trouby rozpálené na 200°C (používám horkovzduch) a upečte do zlatova. V mojí troubě to trvá přibližně 15 minut. Když tyčinky vytáhnete dříve, budou měkčí a budou se dobře jíst dětem, pokud je necháte déle, budou více křupat.

Určitě se hodí třeba jako svačina na výlet do krabičky, jako doplněk k dipu či pomazánce, a nebo jako občerstvení pro hosty na party.

2021-10-11 Předkrmy

Poznámka

Dětská specifika: Semínka, stejně jako ořechy, jsou vzhledem ke své horší stravitelnosti tabulkově řazeny do kategorie od 2 - 3 let. Dalším problémem je pak i jejich vyšší náchylnost k plísním a žluknutí. Taktéž hůře stravitelná je i celozrnná mouka, na druhou stranu je pro lidský organismus i nejvíce přínosná. Dítě ve věku 2 - 3 let by ale mělo menší porci celozrnné mouky, jakožto i lněných semínek, zvládnout. Určitě jej ale nenechte sníst celý plech.

Autor:

Počet porcí
40
 porcí
Typ jídladěti
Receptpro děti
Složitost receptulehká
Typ receptu
děti
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI