Ingredience: | |||||
hladká mouka s vysokým obsahem lepku | 400 g | sůl | 4 g | vejce "M" | 1 ks |
olej | 60 ml | voda (70°C) | 175 l | máslo | na potírání |
listový špenát | dle potřeby | cibule | dle chuti | česnek | dle chuti |
tvaroh | dle chuti | zakysaná smetana | dle chuti | sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Včera jsem viděla úžasné video, jak se dělá tažený štrúdl. Nedalo mi to a do dvou do rána jsem hledala, hledala a hledala ten pravý recept. Proto že doma neměli na štrúdl chuť. Udělala jsme tedy také tažené těsto, ale v podobě Burku se špenátovou náplní. Jsem naprosto nadšená a spokojená.
Teď už budu umět udělat i domácí těsto nejen na štrúdl, ale i filo (phyllo) na baklavu.
Technika na všechny tyto dobroty je skoro stejná, jen někde se vytahuje pomocí oleje a někde mouky se škrobem či samotné mouky.
Do mísy dejte veškeré suroviny na těsto a zpracujte do kompaktní koule. Tu nejméně 10 minut musí hníst, dokud nebude těsto měkounké a pružné.
Poté ho rozdělte na dva kusy. Vytvořte z nich placky a ty obalte v oleji.
Každou zvlášť zabalte do potravinářské fólie a nechte 30 minut na lince odležet.
Mezi tím si můžete připravit náplň.
Jestliže použijete zmrazený špenát, tak ho nechte povolit a přebytečnou vodu odstraňte.
Na pánvi s trochou oleje osmahněte dosklovata cibuli s plátky česneku. Přidejte špenát a krátce ho prohřejte. Nadrobte tvaroh a vmíchejte i zakysanou smetanu. Nezapomeňte osolit a opepřit. Náplně není v burku tolik, tak je potřeba ji nachutit o trochu víc.
Jeden kousek těsta si vybalte a ideálně přímo na stole začněte dlaněmi roztahovat do stran. Pomozte si i hřbety rukou. Když už má kolo těsta cca 50 cm v průměru, položte ho znovu na stůl a začněte kolem dokola po kouscích vytahovat směrem k okrajům stolu.
těsto si pokapejte rozpuštěným máslem a na okraj dejte špenátovou náplň.
Rolujte od okrajů směrem ke středu. Až budete přibližně v polovině, tak těsto srolujte jen ze dvou stran. Vzniknou vám tak dva válečky, které jsou na bocích spojené. Nožem tenké těsto prořízněte a budete mít dva válečky na dva burky.
Stočte je do patřičného tvaru, dejte na plech s pečícím papírem a pokapejte máslem.
Burky se pečou na 200°C přibližně 20 minut.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI