Ingredience: | |||||
lilek | 2 ks | větší paprika | 1/2 ks | červená cibule | 1 ks |
sušené oregano | 1 lžíce | olivový olej | 1/4 hrnku | česnek | 2 stroužky |
kapary | 1 a 1/2 lžíce | červený vinný ocet | 3 lžíce | třtinový cukr | 1 a 1/2 lžíce |
rajčata | 2 ks | rajčatový protlak | 2 lžíce | sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Kdo mě zná, tak ví, že jsem masožravec a že jím asi nikdy být nepřestanu. U nás doma se maso vařilo hodně. Z bezmasých jídel si vzpomenu tak možná květákové placičky a bramborák, když v něm nebyly škvarky. Takže maso do mého života patří. I tak se ale snažím vařit i jídla bez masa, což je pro mě často i docela zapeklité, když nepočítám obligátní těstoviny s pestem. Výzva je to i tehdy, když má přijít na návštěvu bráška, protože je prakticky vegan a to je pro mě ještě o jeden level výš. Snažím se mu vždycky vymyslet něco nového, protože mě nebaví dělat pořád to samé dokola. Na oslavu narozenin naší píďaly jsme občerstvení objednali, ale kromě nakrájené zeleniny toho v nabídce moc veganského nebylo a tak jsem se dohodla s majiteli kavárny, že můžu připravit něco sama. Už dlouho jsem totiž měla v merku sicilskou caponatu.
Jednou jsem si ji dala ve Wine food marketu a bylo to něco tak naprosto úžasného, že jsem po mase ani nevzdechla! Jenže v receptech, které jsem našla na webu, caponata většinou vypadala spíš jako ratatouille - větší kostky zeleniny, podávané za tepla. Já jsem ale chtěla tu dokonalou z WFM, která byla konzistenci spíš jako hrubší pomazánka, jedla se namazaná na bagetku a studená. Dala jsem tedy dohromady to, co jsem vyčetla na internetu a k tomu zavzpomínala na tu moji ideální a myslím, že jsem se originálu celkem přiblížila. Tak to zkuste, jako jedna z variant pohoštění je to opravdu skvělé a navíc je lepší připravit ji den dopředu (což se u pohoštění obzvlášť hodí), ab se chutě hezky rozležely a prolnuly.
Lilky překrojte podélně na čtvrtiny a nakrájejte tak na půlcentimetrové kostky. Papriku nakrájejte na malé kostičky, cibuli na klínky a ty napůl. Promíchejte všechno s olejem a oreganem a osolte. Rozpalte pánev, ke které máte pokličku, na střední stupeň a osmažte směs zhruba 15 minut, dokud nezměkne.
Mezitím nařízněte slupku rajčat do kříže a zalijte je vroucí vodou. Nadrobno nakrájejte česnek a slijte, propláchněte a pokrájejte kapary. Až bude zelenina měkká, přidejte česnek, kapary, vinný ocet, cukr, opepřete a ještě jednou osolte. Rajčata zchlaďte, oloupejte slupku, rozpulte je a odstraňte semínka. Nakrájejte na menší kostičky a až se ocet vypaří, tak je přidejte do směsi spolu s rajčatovým protlakem. Promíchejte a podlijte hrnkem vody. Za občasného promíchání duste na mírném stupni zhruba dvě hodiny. Pokud by se caponata začala připalovat, podlijte ještě trochou vod. Výsledkem by měla být směs, která připomíná něco mezi dipem a pomazánkou.
Nechte vychladnout a uložte přes noc do lednice. Před podáváním vyndejte caponatu tak o hodinku dřív z lednice. Nejlepší je s čerstvou bagetkou, můžete před podáváním posypat bazalku. Dobrou chuť!
Z uvedeného množství surovin získáte zhruba 750g.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI