Ingredience: | |||||
řapíkatý celer | 1 svazek | lněné semínko | 1/2 hrnku | pohanková mouka | 200 ml |
sůl | 1/2 - 1 lžička | bílý rýžový ocet | 1 lžička | koření | dle chuti |
Když jsem viděla, že další téma Fit Fam Bakers je "jen tak na chuť", začaly se mi hlavou honit samé sladké věci. Já jsem totiž tak trochu Keksík ze Sezamové ulice v lidské podobě.
Ale když Bloss prosila, aby se někdo vrhnul i na slaný recept, tak jsem se jí to pokusila splnit a mám tu zdravější variantu chipsů z řapíkatého celeru a pohankové mouky.
Na to, jak jsou jednoduché, si myslím, že jsou docela variabilní. Výborně poslouží na takové to "domácí chroupání", ale když si je uděláte větší, můžete je využít třeba i místo knäckebrotů k večeři. Tak okecávání už by bylo dost a vrhneme se na recept.
Lněné semínko namelte na hrubo, zalijte půl hrnkem vody a nechte stát stranou. Celer si omyjte a očistěte a nasekejte v nožovém mixéru spolu se solí a octem (a případně kořením). Přimíchejte lněný slizík a pohankovou mouku, aby vám vzniklo hustší těsto.
Těsto rozdělte na dvě části a rozetřete v co nejtenčí vrstvě na plech vyložený silikonovou podložkou nebo pečícím papírem a rádýlkem naznačte tvary budoucích chipsů. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 minut. Potom zkontrolujte, jestli už se dá těsto snadno odlepit z pečícího papíru a pokud ano, otočte ho vzhůru nohama, aby se usušilo i z té strany, která původně ležela na plechu. Pečte dalších 15-20 minut, dokud nebudou křupavé. Nakonec chipsy rozlámejte podle naznačených linek a máte hotovo.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI