Celozrnný koláč s dýní a mangoldem zpět

Těsto:
celozrnná hladká mouka220 gmáslo120 gvejce1 ks
sůl1/2 lžičky
Náplň:
cibule nakrájená na půlkolečka1 ksolivový olej1 lžícečesnek nasekaný najemno2 stroužky
mangold (pouze listy)180 gdýně hokaido300 gvejce3 ks
ricotta400 gsůl dle chutičerstvě mletý pepř špetka
tymián dle chuti
celozrnná hladká mouka 220 g, máslo 120 g, vejce 1 ks, sůl 1/2 lžičky, cibule nakrájená na půlkolečka 1 ks, olivový olej 1 lžíce, česnek nasekaný najemno 2 stroužky, mangold (pouze listy) 180 g, dýně hokaido 300 g, vejce 3 ks, ricotta 400 g, sůl dle chuti, čerstvě mletý pepř špetka, tymián dle chuti

Příprava

Když jsem poprvé letos spatřila na trhu dýni, obrovsky jsem zajásala. Hokkaido zbožňuji a tak z ní denně vařím něco dobrého. Skvělé je, že ji můžete upravit jak naslano, tak nasladko.
Na farmářských trzích jsem kromě jiného objevila mangold. Přiznám se, že to bylo poprvé, co jsem ho měla v ruce, ale věděla jsem 100% jaký recept z těchto dvou úžasných surovin připravím. Koláč byla skvělá volba.

Mouku s máslem prsty promačkávejte, až vznikne drobenka. Přidejte vejce, sůl a uhněťte vláčné těsto. Zabalte do fólie a nechte alespoň půl hodiny v lednici uležet.
Těstem vyložte formu. Troubu zapněte na 180°C.
Mangold natrhejte na větší kusy. Dýni nakrájejte na drobné kostky. Na pánvi rozehřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli. Zlehka ji restuje dozlatova. Přidejte česnek, nechte lehce rozvonět a přidejte mangold. Osolte a nechte jej ovadnout. Poté přendejte do misky a nechte trochu zchladnout. Přidejte do mísy dýni. Zvlášť vymíchejte vejce s ricottou, solí, pepřem a bylinkami. Můžete použít jak čerstvý, tak sušený tymián. Přidejte ho tam podle vaší chuti. Tuto směs vmíchejte k zelenině. Pořádně promíchejte a rovnoměrně nalijte do těstem vyložené formy.
Vložte do trouby a pečte cca 40 minut.

Něco navíc:

Ačkoli jsem plánovala koláč před upečením posypat piniovými semínky, tak jsem na to bohužel zapomněla ale, jistě by se k tomu hodili. Tak příště. Rozhodně jsem ho totiž nedělal naposled. A pokud byste nesehnali mangold, použijte špenát. Ale přidejte ho asi tak 2x větší množství, protože se hodně smrskne.

2015-10-09 Předkrmy

Poznámka

Uvedené suroviny jsou na formu o průměru 28 cm.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpodzim
Čas přípravy90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI