Těsto: | |||||
celozrnná hladká mouka | 220 g | máslo | 120 g | vejce | 1 ks |
sůl | 1/2 lžičky | ||||
Náplň: | |||||
cibule nakrájená na půlkolečka | 1 ks | olivový olej | 1 lžíce | česnek nasekaný najemno | 2 stroužky |
mangold (pouze listy) | 180 g | dýně hokaido | 300 g | vejce | 3 ks |
ricotta | 400 g | sůl | dle chuti | čerstvě mletý pepř | špetka |
tymián | dle chuti |
Když jsem poprvé letos spatřila na trhu dýni, obrovsky jsem zajásala. Hokkaido zbožňuji a tak z ní denně vařím něco dobrého. Skvělé je, že ji můžete upravit jak naslano, tak nasladko.
Na farmářských trzích jsem kromě jiného objevila mangold. Přiznám se, že to bylo poprvé, co jsem ho měla v ruce, ale věděla jsem 100% jaký recept z těchto dvou úžasných surovin připravím. Koláč byla skvělá volba.
Mouku s máslem prsty promačkávejte, až vznikne drobenka. Přidejte vejce, sůl a uhněťte vláčné těsto. Zabalte do fólie a nechte alespoň půl hodiny v lednici uležet.
Těstem vyložte formu. Troubu zapněte na 180°C.
Mangold natrhejte na větší kusy. Dýni nakrájejte na drobné kostky. Na pánvi rozehřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli. Zlehka ji restuje dozlatova. Přidejte česnek, nechte lehce rozvonět a přidejte mangold. Osolte a nechte jej ovadnout. Poté přendejte do misky a nechte trochu zchladnout. Přidejte do mísy dýni. Zvlášť vymíchejte vejce s ricottou, solí, pepřem a bylinkami. Můžete použít jak čerstvý, tak sušený tymián. Přidejte ho tam podle vaší chuti. Tuto směs vmíchejte k zelenině. Pořádně promíchejte a rovnoměrně nalijte do těstem vyložené formy.
Vložte do trouby a pečte cca 40 minut.
Něco navíc:
Ačkoli jsem plánovala koláč před upečením posypat piniovými semínky, tak jsem na to bohužel zapomněla ale, jistě by se k tomu hodili. Tak příště. Rozhodně jsem ho totiž nedělal naposled. A pokud byste nesehnali mangold, použijte špenát. Ale přidejte ho asi tak 2x větší množství, protože se hodně smrskne.
Uvedené suroviny jsou na formu o průměru 28 cm.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI