Ingredience: | |||||
menší červená řepa | 2 ks | domácí nebo bio vejce | 2 ks | extra panenský olivový olej | trochu |
sůl | špetka | pepř | špetka | rozmarýn | špetka |
ocet | 1 lžíce |
Červená řepa je velmi zdravá, obsahuje spoustu vitamínů.
Dokáže pročistit celý organismus. Důkaz čistícího procesu je později zřejmý. Ovšem červená řepa je i dokonalou pochoutkou. Pečená řepa je nejčastěji připravována s kozím sýrem a rukolou. Já zkusila zaexperimentovat a udělala jsem si k pečené řepě pošírované, neboli ztracené vejce. Výsledek byl opravdu vynikající!
Neoloupanou červenou řepu vložíme do hrnce s vodou a dáme vařit. U menší řepy by měla postačit hodina vaření. Až uplyne hodina, slijte vodu a řepu nechte alespoň půl hodiny vychladnout. Mezitím si předehřejte troubu na 180 stupňů. Po půl hodině řepu důkladně oloupejte. Dávejte si pozor na oblečení i na zdi ve vaší kuchyni, červená řepa má silně barvící účinek. Oloupanou řepu nakrájejte na plátky, které vložte do zapékací mísy. Plátky řepy posolte, opepřete, okořeňte rozmarýnem a nakonec jí polijte olivovým olejem. Takto připravenou řepu dejte do trouby péct asi na půl hodiny. Pět minut před tím, než řepu budete vyndávat z trouby, si přichystejte ztracená vejce. Do menšího rendlíku nalijte vodu a dejte ji vařit. Až bude voda vroucí, jemně ji osolte a přidejte do ní lžíci octa. Vajíčko si rozklepněte do skleničky nebo do hrnečku. Pomocí metličky na šlehání/míchání zamíchejte ve vroucí vodě na jednu stranu a do rozvířené vody opatrně vlijte vajíčko. Vejce by se mělo hned po vložení do vody začít obalovat bílkem. Vařte 3 minuty a poté hned vyndejte pomocí děravé naběračky. Stejně postupujte u druhého vajíčka. Ihned servírujte, aby ztracená vejce měla ten správný efekt a žloutek se po rozříznutí rozlil na řepu. Na talíři vejce osolte a opepřete a celé jídlo můžete ještě pokapat olivovým olejem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI