Červená řepa se ztraceným vejcem zpět

Ingredience:
menší červená řepa2 ksdomácí nebo bio vejce2 ksextra panenský olivový olej trochu
sůl špetkapepř špetkarozmarýn špetka
ocet1 lžíce
menší červená řepa 2 ks, domácí nebo bio vejce 2 ks, extra panenský olivový olej trochu, sůl špetka, pepř špetka, rozmarýn špetka, ocet 1 lžíce

Příprava

Červená řepa je velmi zdravá, obsahuje spoustu vitamínů. 

Dokáže pročistit celý organismus. Důkaz čistícího procesu je později zřejmý. Ovšem červená řepa je i dokonalou pochoutkou. Pečená řepa je nejčastěji připravována s kozím sýrem a rukolou. Já zkusila zaexperimentovat a udělala jsem si k pečené řepě pošírované, neboli ztracené vejce. Výsledek byl opravdu vynikající!

Neoloupanou červenou řepu vložíme do hrnce s vodou a dáme vařit. U menší řepy by měla postačit hodina vaření. Až uplyne hodina, slijte vodu a řepu nechte alespoň půl hodiny vychladnout. Mezitím si předehřejte troubu na 180 stupňů. Po půl hodině řepu důkladně oloupejte. Dávejte si pozor na oblečení i na zdi ve vaší kuchyni, červená řepa má silně barvící účinek. Oloupanou řepu nakrájejte na plátky, které vložte do zapékací mísy. Plátky řepy posolte, opepřete, okořeňte rozmarýnem a nakonec jí polijte olivovým olejem. Takto připravenou řepu dejte do trouby péct asi na půl hodiny. Pět minut před tím, než řepu budete vyndávat z trouby, si přichystejte ztracená vejce. Do menšího rendlíku nalijte vodu a dejte ji vařit. Až bude voda vroucí, jemně ji osolte a přidejte do ní lžíci octa. Vajíčko si rozklepněte do skleničky nebo do hrnečku. Pomocí metličky na šlehání/míchání zamíchejte ve vroucí vodě na jednu stranu a do rozvířené vody opatrně vlijte vajíčko. Vejce by se mělo hned po vložení do vody začít obalovat bílkem. Vařte 3 minuty a poté hned vyndejte pomocí děravé naběračky. Stejně postupujte u druhého vajíčka. Ihned servírujte, aby ztracená vejce měla ten správný efekt a žloutek se po rozříznutí rozlil na řepu. Na talíři vejce osolte a opepřete a celé jídlo můžete ještě pokapat olivovým olejem.

2014-01-27 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI