Club sandwich zpět

Ingredience:
bílý toustový chleba12 krajícůprsní kuřecí řízky400 ganglická slanina200 g
římský salát dle potřebyrajčata2 ksmajonéza dle potřeby
sůl špetkapepř špetkabramborové chipsy k podávání
špejle nebo párátka
bílý toustový chleba 12 krajíců, prsní kuřecí řízky 400 g, anglická slanina 200 g, římský salát dle potřeby, rajčata 2 ks, majonéza dle potřeby, sůl špetka, pepř špetka, bramborové chipsy k podávání, špejle nebo párátka

Příprava

Club sandwich by měl být jeden z prvních a možná snad dokonce první sandwich na světě. Četla jsem hodně teorii jak asi vznikl, ale nejvíc se mi zalíbily tyto dvě...

Jedna teorie říká, že jako první na světě nabídl svým přátelům, známým a hostům svačinku, která se vyvinula v dnešní sandwich, lord John Montag Sandwich z Anglie. Kolem roku 1750 se však jednalo jen o maso vložené mezi dva krajíce chleba.
V druhé teorii se naopak píše, že první sandwich vznikl v jednom známém anglické casinu, kde přemýšleli jak občerstvit své hosty tak, aby nemuseli přestat hrát a mohli pokračovat v utrácení svých peněz.
Co je asi nejdůležitější je, že sandwich je několika patrový. Tradičně se dělají jen dvě patra, ale pro odvážlivce jich můžete udělat třeba čtyři, pět nebo klidně deset. Aby se vám celý sandwich nerozjel a snadněji se jedl, zapíchneme do něj párátka nebo špejle, které všechno zpevní a drží hezky u sebe. Na internetu se recepty malinko liší, někdo přidává vejce, někdo nakládané okurky, ale základ s kuřecím masem, slaninou, rajčaty a salátem je vždy stejný už několik desítek let.

Postup:

  1. Kuřecí řízky nařežeme a naklepeme, aby byly co nejtenčí. Osolíme, opepříme a ugrilujeme na olivovém oleji. 
  2. Opečeme i kousky slaniny a všechny tousty.
  3. Opečený toustový chleba zlehka potřeme majonézou. Na něj naskládáme omytý salát a na tenká kolečka nakrájená rajčata. Přikryjeme druhým chlebem, který jsme také mírně pomazali majonézou.
  4. Na druhý krajíc chleba dáme opečenou slaninu, kuřecí maso a znovu rajčata a salát.
  5. Vzniklý sandwich opatrně rozřízneme a vzniklé půlky propíchneme párátkem nebo dřevěnou špejlí.
2015-04-09 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapředkrmy
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
předkrmy
Druh přípravygrilování
Příležitostpiknik
Čas přípravy20 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI