Ingredience: | |||||
Ghí Bio | dle potřeby | vařená červená čočka loupaná Bio | 6 lžic | mrkev | 2 ks |
pórek | 50 g | malá cuketa | 1/2 ks | bílá cibulka | 1/2 ks |
šalotka | 1/2 ks | teff mouka světlá Adveni | dle potřeby | cizrnová mouka hladká Adveni | dle potřeby |
řepkový olej Bi | dle potřeby | mořská sůl | dle chuti | majoránka | dle potřeby |
řasa wakame | kousek | voda | dle potřeby |
Prostě když něco do tlapičky, tak to jistí naše oblíbené placičky.
Krom toho jsem chtěla přidat do jídelníčku cizrnu a zvolila jsem cizrnovou hladkou mouku od Adveni společně v kombinaci s teff moukou.
Cizrnová mouka se připravuje semletím sušené cizrny.
Proč ji zařadit do jídelníčku?
Cizrna obsahuje důležité minerály, jako jsou železo, draslík, hořčík, vápník, mangan a zinek. Je bohatá na vitamíny C, B6, B15 a E a kyselinu listovou. Považuje se také za velmi cenný zdroj rostlinného proteinu. Díky odolným škrobům se glukóza uvolňuje do krve pomaleji, takže cizrna je vhodná pro diabetiky.
Olej obsažený v cizrnových zrnech obsahuje různé steroly, nazývané někdy fytosteroly, které působí v zažívacím traktu proti vytváření vředů, mají antibakteriální, protiplísňové, protirakovinné a protizánětlivé účinky. Cizrna umí také snižovat LDL cholesterol.
Teff mouka světlá. Patří k nejvýživnějším plodinám na světě. Bývá považován za nutriční zázrak. Má vyvážený poměr bílkovin a sacharidů, vynikající aminokyselinový profil, vysoký obsah vlákniny a nízký glykemický index. Je jedinečným koktejlem vitaminů a minerálních látek.
Teff je přirozeně bezlepkový. Má příjemnou oříškovou chuť a je lehce stravitelný. Je vhodný pro celiaky, hubnoucí, sportovce, těhotné a kojící ženy, kojence od ukončeného 6. měsíce věku, děti a mladistvé, seniory, nemocné osteoporózou, osoby trpící vysokým krevním tlakem a vysokou hladinou cholesterolu.
Čočku propláchneme a dáme vařit společně s řasou wakame, kterou jsme si předem namočili na 10 minut do vody. V páře si uvaříme očištěnou a pokrájenou zeleninu. Než se nám čočka a zelenina uvaří, orestujeme si na Ghí cibulky. Necháme vše vychladnout, rozmixujeme tyčovým mixérem, osolíme, přidáme majoránku a zahustíme teff a cizrnovou moukou. Já dala 2 polévkové lžíce cizrnové a asi tak 5 polévkových lžic teff mouky. Na plech si dáme pečící papír, vytvarujeme placky, zakapeme řepkovým olejem a dáme péct do rozehřáté trouby na 180°C přibližně na 20-30 minut.
Řasu wakame jsem v pokrmu ponechala.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI