Cuketovo-hráškový quiche pro děti od 1 roku zpět

Těsto:
vejce1 kscelozrnná špaldová mouka320 gzměklé máslo150 g
voda5 lžicsůl2 g
Náplň:
cuketa250 gpovolený mražený hrášek200 gvejce3 ks
česnek2 stroužkysmetana ke šlehání1 kelímektvrdý sýr (nemusí být) hrst
sůl dle chutipepř dle chutimuškátový oříšek špetka
vejce 1 ks, celozrnná špaldová mouka 320 g, změklé máslo 150 g, voda 5 lžic, sůl 2 g, cuketa 250 g, povolený mražený hrášek 200 g, vejce 3 ks, česnek 2 stroužky, smetana ke šlehání 1 kelímek, tvrdý sýr (nemusí být) hrst, sůl dle chuti, pepř dle chuti, muškátový oříšek špetka

Příprava

Tenhle celozrnný korpus naprosto miluju a je mi vlastně úplně jedno, s jakou náplní nahoře si ho dám. Je tak lahodný a křupavý...Tahle svěží hrášková náplň mu ale na chuti neubírá, ba naopak.

Vejce rozšlehejte a smíchejte s moukou, vodou, solí a změklým máslem. Propracujte (nejlépe rukama) a na chvíli dejte odpočinout do lednice, aby těsto ztuhlo a lépe se s ním pracovalo. Pokud na tuto fázi nemáte čas, nevadí, můžete koláč upéct i tak. Kulatou formu vymažte nebo vystelte pečícím papírem (silikonová nepotřebuje nic z toho) a na dno "natlapkejte" těsto. Nezapomeňte jej na okrajích zvednout do výšky cca 2 - 3 centimetry, abyste do koláče mohli nalít náplň.

Hrášek dejte do mixéru nebo projeďte mixérem tyčovým na hladké pyré. Do něj vmíchejte také nahrubo nastrouhanou cuketu, vejce, utřený česnek a smetanu ke šlehání. Pro lepší chuť a konzistenci můžete přidat i hrst strouhaného sýra (doporučuji parmazánového typu). Dochuťte solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem.

Tuto směs nalijte do připraveného těsta a pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 45 minut. Pokud vaše trouba peče více zprudka a hrozilo by, že se vám koláč shora spálí dříve, než bude zcela propečený, přikryjte jej ještě alobalem. Obvykle to ale nebývá potřeba. Pokud chcete, můžete jej shora ozdobit ještě kolečky cukety. Dospělým můžete přidat i nějakou uzeninu.

Dětská specifika:

  • Šlehačka vzhledem k vyššímu obsahu bílkovin a možnému zatížení ledvin od 1 roku. Totéž platí i o vaječném bílku.
  • Pozor na výraznou chuť a horší stravitelnost česneku - taktéž doporučeno od 1 roku.
  • Tvrdý sýr doporučuji nejdříve od jednoho roku, spíše od 2 - 3 let, ale lze jej bez problému vynechat.
  • Problematika celozrnné mouky je pro tento krátký odstavec příliš složitá a velmi individuální. Pokud celozrnnou mouku dítěti dávat nechcete, můžete ji v receptu bez problémů nahradit bílou.
2017-09-11 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI