Těsto: | |||||
vejce | 1 ks | celozrnná špaldová mouka | 320 g | změklé máslo | 150 g |
voda | 5 lžic | sůl | 2 g | ||
Náplň: | |||||
cuketa | 250 g | povolený mražený hrášek | 200 g | vejce | 3 ks |
česnek | 2 stroužky | smetana ke šlehání | 1 kelímek | tvrdý sýr (nemusí být) | hrst |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti | muškátový oříšek | špetka |
Tenhle celozrnný korpus naprosto miluju a je mi vlastně úplně jedno, s jakou náplní nahoře si ho dám. Je tak lahodný a křupavý...Tahle svěží hrášková náplň mu ale na chuti neubírá, ba naopak.
Vejce rozšlehejte a smíchejte s moukou, vodou, solí a změklým máslem. Propracujte (nejlépe rukama) a na chvíli dejte odpočinout do lednice, aby těsto ztuhlo a lépe se s ním pracovalo. Pokud na tuto fázi nemáte čas, nevadí, můžete koláč upéct i tak. Kulatou formu vymažte nebo vystelte pečícím papírem (silikonová nepotřebuje nic z toho) a na dno "natlapkejte" těsto. Nezapomeňte jej na okrajích zvednout do výšky cca 2 - 3 centimetry, abyste do koláče mohli nalít náplň.
Hrášek dejte do mixéru nebo projeďte mixérem tyčovým na hladké pyré. Do něj vmíchejte také nahrubo nastrouhanou cuketu, vejce, utřený česnek a smetanu ke šlehání. Pro lepší chuť a konzistenci můžete přidat i hrst strouhaného sýra (doporučuji parmazánového typu). Dochuťte solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem.
Tuto směs nalijte do připraveného těsta a pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 45 minut. Pokud vaše trouba peče více zprudka a hrozilo by, že se vám koláč shora spálí dříve, než bude zcela propečený, přikryjte jej ještě alobalem. Obvykle to ale nebývá potřeba. Pokud chcete, můžete jej shora ozdobit ještě kolečky cukety. Dospělým můžete přidat i nějakou uzeninu.
Dětská specifika:
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI