Damper - australský chléb zpět

Ingredience:
hladká mouka (trošku na posypání)240 gprášek do pečiva2 kávové lžičkycukr krupice1 pol. lžíce
sůl2 špetkyvychlazené máslo60 gvýrazná pálivá klobáska chorizo50 g
ementál50 gčerné olivy nakrájené na hrubo1 hrsthladkolistá petržel hrstka
podmáslí185 ml
Potřeby:
pečící plech pečící papír váleček
vál
hladká mouka (trošku na posypání) 240 g, prášek do pečiva 2 kávové lžičky, cukr krupice 1 pol. lžíce, sůl 2 špetky, vychlazené máslo 60 g, výrazná pálivá klobáska chorizo 50 g, ementál 50 g, černé olivy nakrájené na hrubo 1 hrst, hladkolistá petržel hrstka, podmáslí 185 ml, pečící plech , pečící papír , váleček , vál

Příprava

Základ našeho receptu na chléb Damper je v tradičním  australském chlebu  bez droždí. Tento chléb byl původně připravovaný honáky dobytka. Na velké vzdálenosti si s sebou vozili jen minimum surovin - pšeničnou mouku, vodu, cukr, sůl a někdy se jim dostalo mléko.
Tradiční příprava chlebu spočívala v jeho pečení ve žhavém popelu. Jedl se sušeným nebo vařeným masem. Později se recept rozšířil do celého světa a jeho dnešní podoba už je daleko od původního receptu.
My jsme vyzkoušeli recept plný skvělých ingrediencí a při jeho ochutnávání nás napadlo mnoho dalších obměn.
Příprava je velmi rychlá a jednoduchá. Chuť je opravdu chlebová. Po upečení by měl  chléb na poklepání znít dutě. 
Vyzkoušejte ho třeba jako příkrm k polévce z mrkve a červené čočky. Nebo k zeleninovému salátu.
Troubu předehřejte na 220°C. Pečící mřížku umístěte do vrchní části trouby.
Pečící plech vyložte pečícím papírem.

Do větší mísy dejte mouku, kypřící prášek, cukr, sůl a máslo pokrájené na kostičky. Prsty vše promněte tak, jako byste dělali drobenku na koláč.
Přidejte na drobno pokrájenou klobásu, nastrouhaný sýr, olivy a petržel a znovu promíchejte.
Udělejte do směsi důlek a nalijte podmáslí. Promíchejte stěrkou. Těsto vyklopte na pomoučněný vál a rychle zpracujte do koule. Kouli stlačte a zploštěte na placku a rozválejte válečkem do kruhu o průměru 20 cm. 

Přeneste těsto na připravený plech s pečícím papírem a nožem na něm naznačte 8 dílů.
Neprořízněte! Vložte chléb do trouby a pečte 20-25 minut. Vyzkoušejte špejlí zda se těsto nelepí. Nyní je Váš chléb hotový.
 
Krásně voní a chutná opravdu skvěle!
2014-11-19 Předkrmy

Poznámka

Zajímavou verzí je upéct si tento chléb ve sladké verzi. Do těsta se přidávají jablka, skořice a třtinový cukr. Tento sladký chléb se podává s máslem a javorovým sirupem. Už se těšíme, až ho vyzkoušíme! Chutnat bude skvěle i se sušenými rajčaty a rozmarýnem.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlapřílohy
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
přílohy
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI