Domácí šunka zpět

Základní šunka (forma pro 800g masa):
vepřová kýt800 gledová voda250 mlpraganda25 g
Šunka s medem a ořechy:
ingredience jako v základním receptu med (lipový)1 lžícevlašské ořechy středně podrcené hrst
vepřová kýt 800 g, ledová voda 250 ml, praganda 25 g, ingredience jako v základním receptu , med (lipový) 1 lžíce, vlašské ořechy středně podrcené hrst

Příprava

Udělat si doma šunku je úžasná záležitost. Přestože se to na první pohled jeví jako velice pracná a složitá procedura, opak je pravdou. Za trochu úsilí a minimum kuchařských dovedností získáte naprostou delikatesu. Domácí šunka chutná přesně tak, jak jste byli zvyklí z dob minulých (pokud jste se narodili nejpozději v 80. letech) a chleba s máslem a s touto šunkou vás zanese někam na obláček.

Potřebujete k tomu ale jednu nezbytnou věc a tou je šunkovar. I název to napovídá, je to nádoba, ve které se šunka vaří. Na trhu je šunkovarů docela dost, mě se osvědčil tento. I když možná časem pořídím i jeden větší. Jinak více méně nic speciálního nepotřebujete. 

Jenou z diskutabilních položek při výrobě šunky je použití tzv. rychlosoli, známé také pod názvem Praganda. Ta obsahuje kromě jiného dusitan sodný. Je na vás, jestli použijete ji, nebo sůl. Rozdíl bude v tom, že bez použití Pragandy bude šunka šedivá a nebude růžová. Bude i trochu jinak chutnat. Diskuzí na toto téma najdete na internetu spoustu, takže netřeba to rozebírat i tady. Já osobně při výrobě šunky Pragandu používám (odpůrci nechť ji bez obav vymění za sůl).
Šunku jsem doma dělala několikrát a kromě základního receptu zkouším i další kombinace. Pokud nějaká bude stát za to, pak o ni určitě zase napíšu. Dnes vám ale popíšu postup při výrobě klasické základní šunky a šunky s medem a ořechy.

Základní šunka:

Maso nakrájejte na kostky velikosti asi 1,5 cm a dejte do mísy. Vlijte k němu vodu a přisypte pragandu. Míchejte a mačkejte rukou docela intenzivně asi 30 minut. Pokud máte doma domácí pekárnu, nebo robot s "K" nástavcem, pak tuto činnost nechejte na nich (v pekárně program míchání nebo těsto na nudle). Pokud zpracováváte v robotu či pekárně, pak kontrolujte, jestli se vám netvoří bílá pěna. Pokud ano, tak na chvíli přístroj vypněte.
Formu vyložte pevným sáčkem a po zamíchání do ní směs přendejte. Překryjte přečnívajícím sáčkem a přikryjte víkem. Formu zamáčkněte, jak jen to jde. Dejte do ledničky odpočinout do druhého dne. Ze směsi se uvolní voda, tu vylijte. Předehřejte si vodu v hrnci na 80-90°C a pak do ni vložte nádobu se šunkou. Měla by být ponořena alespoň ze 2/3. Nyní při stálé teplotě 75-80°C vařte 1,5 hodiny. Já si tento krok opět ulehčuji, protože mám doma zavařovací hrnec, takže to vařím v něm, protože mi sám hlídá teplotu. Šunku jsem ale dělala i bez pekárny a zavařovacího hrnce. Chce to víc práce, ale zas ne tolik. Jakmile je šunka uvařená, vyndejte ji z vody a formu zkuste ještě zamáčknout. Nechejte vychladit a pak dejte do lednice odležet do druhého dne. No a pak už můžete jít na to.

Šunka s medem a ořechy:

Postup je úplně stejný jako v předchozím receptu s tím rozdílem, že cca 5 minut před koncem míchání směsi přidáte med a ořechy.
Na fotkách je šunka s medem a ořechy, kterou jsem dělala naposledy. Staré fotky s klasickou šunkou nejsou moc hodny publikace a ty nové nemůžu najít. Až je objevím, tak když tak dodám. 

2016-05-06 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI