Ingredience: | |||||
vepřové zadní koleno | 1 ks | vepřové nožičky | 2 ks | vepřové plecko | 300 g |
bobkový list | 3 ks | nové koření | 6 kuliček | celý pepř | 10 kuliček |
sůl | dle chuti | cibule i se slupkou | 1 ks | česnek | 4 stroužky |
voda | dle potřeby | majoránka | dle chuti |
Všechno začíná u řezníka. Rovnou ho poproste, aby vám koleno rozsekl na polovinu. Jednak bude mít všechno v hrnci podobnou velikost a bude se to tedy i stejně dlouho vařit.
Správně by se měla tlačenka vařit pomalu a ne klokotem. Někteří řezníci nedoporučují ani vařit v papiňáku, ale já byla na několika zabijačkách a všude se topilo pod kotlem a vše tam jen poskakovalo.
Něco jiného je, když vaříte sulc a nechcete, aby se zakalil vývar, který budete potřebovat čirý.
Do tlačenky se ale kůže namelou či nasekají a tak na čirosti vývaru vůbec nezáleží.
Do měkka uvařené maso vyberte z vývaru a po krátkém zchladnutí, hned jak to bude možné, oddělte maso od kůží, rozvařených šlach a všeho toho co krásně lepí na prsty.
Kůže můžete pomlít na masovém mlýnku, ale já je prostě posekám nožem. Je to z důvodu toho, že jsem líná ten mlýnek umývat a i náš řezník při zabíjačce vezme kolébku a tou to pokrájí.
Maso si nakrájejte a hrubší kousky a dejte stranou.
Vývar si přeceďte od úlomků kostí, celého koření a malých kloubů z nožiček.
Seberte tuk z polévky a znova ji ohřejte společně s pomletými kůžičkami. Je potřeba aby všechen zatuhlý kolagen znova povolil.
Teď je potřeba dochutit solí, čerstvě mletým pepřem, drceným česnekem a majoránkou.
Mějte na mysli, že až vše vychladne, bude chuť o něco slabší.
Já dávám hrst majoránky, kterou promnu v dlaních a 4-5 stroužků česneku.
Dejte maso zpět do vychuceného vývaru a prohřejte. Nemíchejte nějak zuřivě, ať se vám nerozpadne a můžete plnit do igelitových střívek na tlačenku.
Koupíte je v domácích potřeba a nebo i v některých papírnictvích či drogériích.
Konce tlačenky zavařte potravinářským provázkem a dejte chladit na rovném místě. Co 20-30 minut pootočte, ať se vám tuk neusadí na jednom místě. Tlačenku ze začátku občas i pohlaďte, ať se majoránka rovnoměrně rozdělí. Má totiž tendenci plavat v úzkém pruhu tuku úplně nahoře.
Tlačenku můžete krájet hned po ztuhnutí, ale nejlépe je když děláte večer a krájíte až ráno.
Dobrou chuť!
Z uvedených surovin připravíte 1 tlačenku dlouhou cca 35 cm.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI