Ingredience: | |||||
České Ghíčko Bio | dle potřeby | světlá quinoa | 30 g | červená quinoa | 30 g |
dýně Hokaido, oloupaná a očištěná | 224 g | cuketa, očištěná a vydlabaná | 270 g | Šmakoun s provensálským kořením | 100 g |
vejce | 1 ks | česnek | 2 stroužky | žitná mouka jemně mletá | 150 - 200 g |
Dip z bílého jogurtu na 1 porci: | |||||
bílý jogurt | 4 - 5 lžic | sojová omáčka | pár kapek | sůl | dle chuti |
celerové pesto s česnekem, solí a olivovým olejem | na špičku lžičky | ||||
Dip ze smetany Soyatoo: | |||||
rýžová smetana Soyatoo | 4 - 5 lžic | umeocet či citron | dle chuti | sůl | dle chuti |
sojová omáčka | dle chuti | celerové pesto s česnekem, solí a olivovým olejem | na špičku lžičky |
Placky milujeme, jdou udělat na všechny možné způsoby a nikdy neomrzí. Dnes jsme si placky dopřály k obědu, lehký oběd, který byl díky šmakounovi i velmi výživný a plný bílkovin. Quinoa je navíc velkou zásobárnou cenných živin, například vápníku a rovněž bílkovin. Určitě neváhejte a vyzkoušejte. Placky z quinoy nejsou žádnou novinkou a já se o nich prvně dozvěděla z blogu máma v kuchyni, kde Barbora Charvátová quinou přestavila maminkám, a tak se stala qunoa TOP obilovinou i u nás doma. Využití quinoy je všestranné a na mém blogu Na vlně chuti ji najdete jak na sladko, tak na slano je prostě úžasná. A nyní k přípravě placek.
Než se pustíme do přípravy zeleniny, propláchneme si quinou, namočíme ji do vody na 5-10 minut. Namočením quinoy pomáháme odbourat případnou hořkost, která může být v přirozeném obalu zrníček. Tento postup nám zaručí lepší trávení a snížení kyseliny fytové.
Namočenou quinou přecedíme, vložíme do hrnce a zalijeme novou vodou. Quinoa vyniká svou jednoduchou přípravou. Vařte ji podobně jako rýži (2 díly vody na 1 díl Quinoy) po dobu 15-20 minut. Využijeme čas, který máme než se nám quinoa uvaří.
Hokaido dýni a cuketu oloupeme a vydlabeme, nastrouháme najemno společně s Provensálským Šmakounem, přidáme vejce, prolisovaný česnek a vyčkáme, dokud nebude uvařená quinoa. Uvařenou quinou necháme vychladnout, následně přidáme do směsi zeleniny, Šmakouna a koření, přidáme sůl a zahustíme moukou.
Následně již jen opečeme na Českém Ghíčku.
Samozřejmě placky lze připravit i v troubě, ale kvůli správné vstřebatelnosti živin určitě lehce Ghíčkem pokapejte.
Během pečení si můžeme připravit dip ať již s jogurtem či rýžovou smetanou Soyatoo.
Jogurt dáme do misky, přidáme na špičku lžičky celerovo-česnekové pesto. Pokud jej nemáte, nevadí. Snadno si jej připravíte. Stačí v hmoždíři polisovat listy celerové natě, přidat dle vlastní chuti česnek, sůl a olivový olej. Tuto směs přidáme k jogurtu společně se sojovou omáčkou, které postačí pár kapek, zamícháme a v případě potřeby dosolíme. Celerové pesto je velmi výrazné, opatrně s ním. U rýžové smetany Soyatoo postupujeme stejně, jen bude zapotřebí ji okyselit a to přidáním Umeocta, který velmi příznivě ovlivňuje trávení, případně limetkou či citronem dle vlastní chuti.
S vychladlými plackami chutná úžasně.
Přeji dobrou chuť.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI