Dýňovo-cuketové placky s quinoou, Provensálským šmakounem a jogurtovo-celerovo-česnekovým dipem zpět

Ingredience:
České Ghíčko Bio dle potřebysvětlá quinoa30 gčervená quinoa30 g
dýně Hokaido, oloupaná a očištěná224 gcuketa, očištěná a vydlabaná270 gŠmakoun s provensálským kořením100 g
vejce1 ksčesnek2 stroužkyžitná mouka jemně mletá150 - 200 g
Dip z bílého jogurtu na 1 porci:
bílý jogurt4 - 5 lžicsojová omáčka pár kapeksůl dle chuti
celerové pesto s česnekem, solí a olivovým olejem na špičku lžičky
Dip ze smetany Soyatoo:
rýžová smetana Soyatoo4 - 5 lžicumeocet či citron dle chutisůl dle chuti
sojová omáčka dle chuticelerové pesto s česnekem, solí a olivovým olejem na špičku lžičky
České Ghíčko Bio dle potřeby, světlá quinoa 30 g, červená quinoa 30 g, dýně Hokaido, oloupaná a očištěná 224 g, cuketa, očištěná a vydlabaná 270 g, Šmakoun s provensálským kořením 100 g, vejce 1 ks, česnek 2 stroužky, žitná mouka jemně mletá 150 - 200 g, bílý jogurt 4 - 5 lžic, sojová omáčka pár kapek, sůl dle chuti, celerové pesto s česnekem, solí a olivovým olejem na špičku lžičky, rýžová smetana Soyatoo 4 - 5 lžic, umeocet či citron dle chuti, sůl dle chuti, sojová omáčka dle chuti, celerové pesto s česnekem, solí a olivovým olejem na špičku lžičky

Příprava

Placky milujeme, jdou udělat na všechny možné způsoby a nikdy neomrzí. Dnes jsme si placky dopřály k obědu, lehký oběd, který byl díky šmakounovi i velmi výživný a plný bílkovin. Quinoa je navíc velkou zásobárnou cenných živin, například vápníku a rovněž bílkovin. Určitě neváhejte a vyzkoušejte. Placky z quinoy nejsou žádnou novinkou a já se o nich prvně dozvěděla z blogu máma v kuchyni, kde Barbora Charvátová quinou přestavila maminkám, a tak se stala qunoa TOP obilovinou i u nás doma. Využití quinoy je všestranné a na mém blogu Na vlně chuti ji najdete jak na sladko, tak na slano je prostě úžasná. A nyní k přípravě placek.

Než se pustíme do přípravy zeleniny, propláchneme si quinou, namočíme ji do vody na 5-10 minut. Namočením quinoy pomáháme odbourat případnou hořkost, která může být v přirozeném obalu zrníček. Tento postup nám zaručí lepší trávení a snížení kyseliny fytové. 
Namočenou quinou přecedíme, vložíme do hrnce a zalijeme novou vodou. Quinoa vyniká svou jednoduchou přípravou. Vařte ji podobně jako rýži (2 díly vody na 1 díl Quinoy) po dobu 15-20 minut. Využijeme čas, který máme než se nám quinoa uvaří.

Hokaido dýni a cuketu oloupeme a vydlabeme, nastrouháme najemno společně s Provensálským Šmakounem, přidáme vejce, prolisovaný česnek a vyčkáme, dokud nebude uvařená quinoa. Uvařenou quinou necháme vychladnout, následně přidáme do směsi zeleniny, Šmakouna a koření, přidáme sůl a zahustíme moukou.
Následně již jen opečeme na Českém Ghíčku. 
Samozřejmě placky lze připravit i v troubě, ale kvůli správné vstřebatelnosti živin určitě lehce Ghíčkem pokapejte.

Během pečení si můžeme připravit dip ať již s jogurtem či rýžovou smetanou Soyatoo.

Jogurt dáme do misky, přidáme na špičku lžičky celerovo-česnekové pesto. Pokud jej nemáte, nevadí. Snadno si jej připravíte. Stačí v hmoždíři polisovat listy celerové natě, přidat dle vlastní chuti česnek, sůl a olivový olej. Tuto směs přidáme k jogurtu společně se sojovou omáčkou, které postačí pár kapek, zamícháme a v případě potřeby dosolíme. Celerové pesto je velmi výrazné, opatrně s ním. U rýžové smetany Soyatoo postupujeme stejně, jen bude zapotřebí ji okyselit a to přidáním Umeocta, který velmi příznivě ovlivňuje trávení, případně limetkou či citronem dle vlastní chuti.

S vychladlými plackami chutná úžasně.

Přeji dobrou chuť.

2016-09-01 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
16
 porcí
Typ jídlazeleninová jídla
Receptvegetariánský recept
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI