Dýňovo-cuketový jahelník s polentou, tapioka škrobem a kmínem zpět

Ingredience:
jáhly120 gdýně Hokaido220 gcuketa130 g
řepkový olej30 gpolenta160 gtapioka škrob108 g
celý kmín1,5 lžičkysůl1 - 2 lžičky
Navíc:
česnek3 - 4 stroužkymajoránka dle chuti
jáhly 120 g, dýně Hokaido 220 g, cuketa 130 g, řepkový olej 30 g, polenta 160 g, tapioka škrob 108 g, celý kmín 1,5 lžičky, sůl 1 - 2 lžičky, česnek 3 - 4 stroužky, majoránka dle chuti

Příprava

Prostě kdo si hraje, nezlobí a já dostala chuť na kecínek, jednu verzi jsem upekla jen s kmínem a druhou s česnekem a majoránkou, musím říct, že mě oslovila verze s česnekem a majoránku, našeho mladého pána zase jen s kmínem. 
Tapioka škrob je škrob, ve kterém vidím nejen pomocníka, který těsto nakypří, prodlouží trvanlivost, ale má i živiny což se o běžných škrobech říci nedá.
Tapioka se ve svém složení pyšní zastoupením vápníku, fosforu, draslíku a hořčíku. Nechybí ani zdroj železa, kyseliny listové, vitamínu B a omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Má příznivý vliv na trávení mnohem více informací najdete na webu spektrumzdravi.cz.
Polenta má úžasnou schopnost, že hezky saje, tudíž se nám k přípravě hezky hodí, díky přidané polentě, není jahelník mokrý.

Tuto slanou verzi jahelníku si dovedu představit k pomazánce, ale i k domácí šunce či uzenému. Pokud si přidáte do těsta česnek, majoránku už se velmi přiblížíte chuti kecínku.

Jáhly propláchneme, několikrát spaříme horkou vodou, zbaví se tak hořkosti. Jáhly uvaříme ve dvojnásobném množství vody. Snažíme se co nejvíce vody vyvařit, případně přecedíme přes síto a necháme okapat. 
Mezitím si oloupeme, vydlabeme dýni, najemno ji nastrouháme, zrovna tak cuketu. Vychladlé jáhly smícháme s nastrouhanou směsí dýně a cukety, zamícháme, osolíme, přidáme kmín, tapioka škrob a polentu, důkladně vše promícháme.
Kdo má rád česnek a majoránku klidně přidá, vřele doporučuji.
Já jsem připravovala rovněž pro syna, tudíž jsem nesolila příliš, osolte dle vlastní chuti.
Těsto nalijeme do silikonové formy, vložíme do rozehřáté trouby, před vložením do trouby překryjeme alobalem. Pečeme na 180°C přibližně 1 hodiny. Pokud chceme křupavou kůrku, 10 minut před vyndáním odklopíme. Těsto se nesmí lepit na špejli.

2016-10-06 Předkrmy

Poznámka

Za inspiraci bych chtěla moc poděkovat Miroslavě Parkánové.

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI