Těsto: | |||||
hladká špaldová mouka (typ 1050 Lidl) | 250 g | máslo | 125 g | vejce | 1 ks |
sůl | špetka | ||||
Náplň: | |||||
dýně | 600 g | menší cibule | 2 k | muškátový ořech | 1/2 ks |
řepkový olej | 2 lžíce | vejce | 2 ks | zakysaná smetana | 200 g |
sýr gouda | 200 g | sůl | dle potřeby | čerstvý tymián | 3 větvičky |
V mrazáku na mě při jeho každoměsíčním odmražování a hlavně kontrole zásob vykoukl poslední balíček nastrouhané dýně z podzimu a můj muž už ráno vyslovil přání slaného koláče k večeři. Proto byla náplň víceméně jasná a kombinace se sýrem se stala neodolatelnou i pro mě.
Z mouky, studeného másla, vajíčka a soli vypracujeme těsto, které necháme cca 30 minut vychladit. Dýni si nastrouháme na jemno. Cibuli také nakrájíme na jemno a orestujeme na oleji, přidáme dýni a asi 5 minut restujeme. Necháme zchladnout. K dýni a cibuli přidáme vejce, zakysanou smetanu, nastrouhaný muškátový ořech, najemno nastrouhaný sýr, lístky tymiánu a dle chuti dosolíme. Těsto vyválíme nebo namačkáme do pečícím papírem vyložené formy tak aby okraje přesahovali , propícháme vidličkou a zakryjeme pečícím papírem, na který nasypeme například fazole nebo jiné luštěniny. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 10 minut. Odstraníme pečící papír spolu s fazolemi a nalijeme na těsto dýňovou směs se sýrem.
Pečeme dalších zhruba 15 minut dozlatova.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI