Těsto: | |||||
hladká špaldová mouka | 180 g | máslo | 100 g | sůl | 1/2 lžičky |
ledová voda | 2 - 3 lžíce | ||||
Náplň: | |||||
zelené fazolky | 150 g | pórek | 1 ks | česnek | 2 stroužky |
vejce | 2 ks | mascarpone | 250 g | smetana ke šlehání | 100 ml |
cheddar | 150 g | ajvar | 2 lžíce | sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Po dlouhé době u nás zase zavoněl oblíbený slaný koláč. Tentokrát jsem do něj využila suroviny, co jsem si přivezla z nákupu v Rakousku. A musím říct, že to je zatím nejlepší cheddar, co jsem ochutnala...
Do odvážené mouky přidáme sůl a promícháme. Nakrájíme studené máslo na plátky a rukama hněteme, dokud nevznikne drobenka. Pak přidáváme po lžících ledovou vodu, až se hmota spojí v kompaktní těsto. Necháme ho v lednici odpočinout alespoň půl hodiny. Mezitím si připravíme náplň. Pórek nakrájíme na kolečka, fazolky asi na centimetrové kousky a česnek prolisujeme. Přidáme vejce, mascarpone, smetanu, ajvar a nastrouhaný cheddar. Osolíme, opepříme a všechno společně dobře promícháme. Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů. Těsto vyválíme na velikost koláčové formy a pomocí prstů vymačkáme i do okrajů. Propícháme na několika místech vidličkou a předpečeme, zatěžkané luštěninami (asi 10 minut). Poté na těsto rovnoměrně rozprostřeme náplň a dopékáme dalších asi 30 minut dozlatova. Chutná teplý i studený!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI