Fazolová česneková pomazánka zpět

Ingredience:
bílé fazole Navy200 gčesnek dle chutiČeské ghíčko nebo alsan biocca 1 lžíce
sůl dle chutikešu ořechy5 - 6 lžicumeocet dle chuti
mandlové mléko Provamel dle potřeby
bílé fazole Navy 200 g, česnek dle chuti, České ghíčko nebo alsan bio cca 1 lžíce, sůl dle chuti, kešu ořechy 5 - 6 lžic, umeocet dle chuti, mandlové mléko Provamel dle potřeby

Příprava

Pomazánky jsou součástí každé naší oslavy a já se vždy snažím připravit něco nového. Tentokrát jsem dostala chuť na česnekovou pomazánku, kterou už jsme dlouho neměli. Na této pomazánce je úžasné, že může chutnat pokaždé trošku jinak.

Fazole nasypeme do skleničky, zalijeme vodou a necháme přes noc namočené. Druhý den vodu slijeme, vložíme fazole do hrnce a zalijeme vodou. Pro rychlejší vaření můžeme přidat mořskou řasu - wakame, kombu, nejen že zkrátí dobu vaření, ale rovněž snižuje nadýmavost. Výživová hodnota mořských řas je rovněž velmi značná. Mořské řasy postačí velikost poštovní známky. Fazole vařím v tlakovém hrnci přibližně 15 minut bez solení.

Uvařené fazole přecedíme a necháme vychladnout.

Pokud chceme mít pomazánku hezky hladkou, je dobré kešu ořechy namočit na 4 - 8 hodin. Výhodou nemáčených kešu ořechů je, že sají, tudíž můžeme využít jejich schopnosti, když máme něco příliš řídké. Pokud se přidají bez máčení, je třeba pomazánku v časovém odstupu vícekrát vyšlehat tyčovým mixérem.

Já využívám pro přípravu pomazánek Braun sekáček. Nasypu do něj uvařené fazole, přidám kešu ořechy, tuk a 2 - 3 lžíce mandlového mléka. Vyšlehám, vyndám do mísy a následně dochutím umeoctem, limetkovou šťávou či citronovou. Pokud budete přidávat umeocet, dosolte až nakonec, je přirozeně slaný.

Následně již jen přidáme prolisovaný česnek a vyšleháme tyčovým mixérem. Dle požadované konzistence můžeme přidat ještě mandlové mléko či tuk.

Celá pomazánka lze připravit jen s použitím tyčového mixéru, ale trošku se zapotí.

Základ bez česneku můžeme ochucovat libovolně nasekanými bylinkami - petrželovou natí, pažitkou, posekanou jarní cibulkou... Případně vlašskými ořechy, medvědím česnekem... Případně můžeme přidat přírodního Šmakouna, který je vyroben ze sušeného bílku, má přirozeně zajímavou chuť, která je lehce tvarohová, výsledná chuť má zajímavý ocásek.

Je to úžasná lehká pomazánka, která chutná výborně s rozpečeným pečivem, které se ozdobí posekanými vlašskými ořechy či nakládanými okurkami.

2017-03-20 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostpiknik
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI