Ingredience: | |||||
hlávkový salát | dle potřeby | nakrájená nať lahůdkové cibulky | hrst | špek | 200 g |
voda | 400 ml | olej | 1 lžíce | ocet | 3 lžíce |
krystalový cukr | 6 lžic | sůl | 1/2 lžičky |
Při pohledu na zlatavě osmažené kostičky špeku a mísu salátu se mi vždy vybaví vzpomínka na mou milou babičku.
Nevím, jestli jsem se těšila víc na ten báječný, už tenkrát v domácnostech hodně známý salát, nebo na ochucenou vodu ze salátu, kterou mi nesměl nikdo vypít.
Špek nakrájíme na drobnější kostičky a v kastrůlku ho pozvolna za stálého míchání osmažíme o zlatavé barvy. Po osmažení kostičky špeku z tuku vyndáme. Puštěný tuk můžeme přelít do skleničky se šroubovacím víčkem a po vychladnutí uschovat v lednici na pozdější využití.
Do kastrůlku dáme vodu, sůl, olej, ocet a cukr, necháme projít varem a necháme vystydnout.
Salát zbavíme uvadlých okrajových lístků. Zbytek hlávky rozebereme na jednotlivé listy, které podle velikosti natrháme na menší kusy. Poté je důkladně pod tekoucí vodou opláchneme a necháme okapat.
Chladný nálev podle potřeby dochutíme, přidáme cibulovou nať a osmažený špek.
Okapaný salát dáme do hluboké mísy, zalijeme nálevem, promícháme a rozdělíme do menších misek. Podáváme k hlavnímu chodu nebo si ho dopřejme jen tak, jako malou svačinku.
Babička do salátu používala klasický 8% ocet, ale můžete použít například bílý vinný, nebo šťávu z citronu. Cukr můžete nahradit medem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI