Ingredience: | |||||
červená čočka | 100 g | sezamová semínka | 50 g | panenský olej | 25 ml |
česnek | 1 - 2 stroužky | citron - šťáva z něj | cca 1/2 ks | sůl | dle chuti |
Měla jsem chuť na hummus už hrozně dlouho, ale pořád na něj nebyl čas a zůstával jen „ve frontě“. A pak po mně Lenka z Prosím spinkej chtěla na křest svojí nové knížky nějakou pomazánku z červené čočky. A tak jsem si řekla, že když se může dělat hummus z cizrny, proč by to nešlo z červené čočky? Jde to a ba co víc, je výborný!
Kdo hummus zná, pravděpodobně ví, že při jeho výrobě se využívá pasta tahini. Nejde o nic jiného než o pastu ze semínek sezamu s troškou oleje a soli. Tahini koupíte i ve sladké variantě jako skvělou pomazánku na pečivo. Protože ale semínka ráda poměrně rychle žluknou, nemívám jí nikdy příliš velkou zásobu, a tak jsem si v tomto receptu poradila následovně.
Čočku zalijte vroucí vodou a dle návodu na obalu uvařte do změknutí. Poté odstavte, slijte přebytečnou vodu a nechte vychladnout. Pánev nasucho rozehřejte a dozlatova v ní opražte sezamová semínka. Čím tmavší barva, tím intenzivnější chuť, ale také samozřejmě vyšší riziko přepálení. Na spálení si dejte určitě pozor, semínka se praží poměrně rychle.
Uvařenou a slitou čočku, opražená semínka, olej a oloupaný česnek umístěte do mixeru (používám ten na smoothie). Zakápněte citronovou šťávou, ochuťte solí a rozmixujte na úplně hladké pyré. V případě potřeby nechte pomazánku vychladit před podáváním.
Ideální servírování je s chlebovou plackou, která se trhá a v humusu namáčí. Chutnat vám určitě bude ale i ve více české podobě jako pomazánka na chlebu.
Dětská specifika:
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI