Jáhlové zeleninové muffiny zpět

Ingredience:
jáhly300 golej4 lžícenastrouhaná mrkev3 ks
červená cibule2 ksčesnek2 stroužkykvěták100 g
brokolice100 gsůl2 - 3 lžičkymajoránka1 lžička
tolerovaný sýr100 gvejce - rozdělit žloutky a bílky3 ks
jáhly 300 g, olej 4 lžíce, nastrouhaná mrkev 3 ks, červená cibule 2 ks, česnek 2 stroužky, květák 100 g, brokolice 100 g, sůl 2 - 3 lžičky, majoránka 1 lžička, tolerovaný sýr 100 g, vejce - rozdělit žloutky a bílky 3 ks

Příprava

Dnes mám dobrou zprávu pro milovníky slaných receptů a hlavně pro ty, kdo hledají recept na přípravu snídaně, svačiny, ale klidně i hlavního jídla. Tyto koláčky se dají jíst studené i teplé (třeba se salátkem) a schováte do nich kousek zeleniny i pro ty, co s ní stále bojují. Tentokrát obsahují sýr (který zvolíte podle své tolerance) a také vajíčka, tak si nechte dost času na výběr kvalitních a čerstvých surovin. Ta, jak už mnozí z vás zjistili, totiž hraje největší roli nejen při HIT. Jinak jsou koláčky přirozeně bez lepku a dokonce tentokrát nebudete potřebovat žádnou mouku, prostě jen uvaříte jáhly.

Použitou zeleninu seženete čerstvou na trzích, ale klidně se nemusíte bát využít i něco jiného. Přidejte třeba kousek batátů nebo třeba řepu, podle toho, co máte rádi a co tolerujete. Já se snažím košťálovitou zeleninu využívat jak to jen jde pro obsah velmi cenných léčivých látek. Tentokrát jsem k česneku zvolila naši krásně voňavou majoránku, ale nemusíte se bát česnek vyřadit a využít jiné koření, které máte rádi a které vám dělá dobře. Nikdy nezapomínejte, že s recepty se dá tak krásně hrát a výsledkem může být pokaždé nové jídlo.

Jáhly si uvaříme podle návodu a necháme je zchladnout. Zatímco nám chladnou, rozehřejeme na pánvi olej a dáme smažit na jemnou nasekanou cibulku a česnek za občasného míchání. Mezitím nastrouháme očištěnou mrkev, brokolici a květák na hrubším struhadle. Přidáme k opečené cibulce, osolíme, přidáme majoránku a necháme pod poklicí cca 20 minut změknout. Odložíme a necháme vychladnout.

Nastrouháme si připravený sýr a vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Troubu rozehřejeme na 180°C a připravíme si formu na muffiny (vyšlo na 18 normálních muffinů, průměr cca 5 cm). V míse smícháme uvařené jáhly, podušenou zeleninu, nastrouhaný sýr a žloutky. Bílky ušleháme se špetkou soli a vmícháme je do připravené směsi. Těsto rozdělíme do připravené formy a pečeme cca 30-35 minut, muffiny by měly krásně "ztuhnout" a držet tvar. Můžeme podávat teplé třeba s pečenou zeleninou nebo jako svačinku studené. Doporučuji spíše nad talířem, protože se můžou trochu drolit. Dobrou chuť.

2017-12-07 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
18
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy90 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI