Těsto: | |||||
hladká špaldová mouka | 150 g | celozrnná špaldová mouka | 50 g | máslo | 125 g |
sůl | 1/2 lžičky | ledová voda | 5 lžic | ||
Náplň: | |||||
kopřivy | velká hrst | petrželka | hrst | vejce | 3 ks |
mascarpone | 150 g | bílý jogurt | 100 g | smetana ke šlehání | 50 ml |
mléko | 50 ml | sýr jadel | 70 g | pesto z medvědího česneku | 1 lžička |
muškátový oříšek | špetka | pepř | dle chuti |
To už tu dlouho nebylo…Od prarodičů z chalupy jsme si dovezli nějaké ty přírodní poklady. Takže je tu další variace na slaný koláč neboli "kyš", tentokrát v úpravě s trochou svěží jarní zeleně.
Mouku smícháme se solí a s máslem, nakrájeným na plátky. Hněteme, dokud nevznikne drobenka, do které po lžících přidáváme ledovou vodu, až se spojí ve vláčné těsto. To vyválíme na velikost koláčové formy a prsty vymačkáme do krajů. Dno propícháme vidličkou a dáme odpočinout do lednice. Mezitím si připravíme náplň. Vršky mladých kopřiv spaříme vroucí vodou a nasekáme nahrubo, stejně tak pokrájíme petrželku a nastrouháme sýr. Přidáme vejce, jogurt, mascarpone, smetanu, mléko a pesto. Dobře promícháme, přidáme špetku muškátového oříšku a pepř. Já už jsem sůl nedávala, pesto i sýr jsou dost slané. Náplň dáme rovněž trochu zchladit do lednice. Troubu rozpálíme na 180 stupňů a zatěžkaný korpus (můžeme použít pečící papír a na něj fazole) si předpečeme asi 10 minut. Poté na něj vylijeme náplň a pečeme ještě 30 minut dozlatova.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI