Jednoduchá kuřecí paštika zpět

Ingredience:
kuřecí játra (očištěná a nakrájená na větší kousky)300 gvětší šalotka nakrájená nadrobno1 ksčesnek1 stroužek
máslo + 50g na zalití paštiky200 gsmetana2 velké lžíce*směs paštikového koření1 lžíce
čerstvé tymiánové lístky + pár snítek na ozdobu1 lžícesůl dle chuti
kuřecí játra (očištěná a nakrájená na větší kousky) 300 g, větší šalotka nakrájená nadrobno 1 ks, česnek 1 stroužek, máslo + 50g na zalití paštiky 200 g, smetana 2 velké lžíce, *směs paštikového koření 1 lžíce, čerstvé tymiánové lístky + pár snítek na ozdobu 1 lžíce, sůl dle chuti

Příprava

Když jsem byla malá, tak jsem jednou přišla nečekaně domů (vrátila se dříve z výletu nebo závodů nebo tak něco) a přistihla své rodiče inflagranti. Dělali si smažené játra! Byla jsem tak zhrzená, že je jedí! Vrátíte se nečekaně domů a ono tohle. Nejsem totiž milovníkem jater (velice kulantně řečeno) a játra byla u nás zapovězena. Dříve jsem je totiž nemohla ani cítit bez toho, aby se mi neudělalo nevolno. Noční můrou pro mě byla scéna z filmu Tanec s vlky, kdy se Kevin Costner zakousne do syrových jater právě vyvrhnutého zvířete, krev mu stéká po tváři, zatímco já zvracím do kapesníčku.

Kdo mě zná, tak tohle ví moc dobře a játra by si mi nikdo nedovolil nabídnout. Dokonce se ani o nich v mé přítomnosti nebavilo. Prostě játra byla u nás ta, jejichž jméno se nesmí vyslovit. Postupem času se tahle má averze hodně obrousila. Už sním polévku, ve které plavou játrové knedlíčky a když jsou drůbeží, tak je i ochutnám. A teď to přijde… Dám si dokonce ráda jemnou drůbeží paštiku a sama spoustu druhů paštik připravuji! A recept, který používám nejčastěji, vám teď s chutí přináším.

V pánvi rozehřejte lžíci másla a opečte na něm šalotku a česnek nakrájený na plátky. Stačí opékat tak 2 minuty (česnek nesmí zezlátnout). Přidejte směs koření a tymián a nechejte rozvonět. Přidejte játra a restujte je dohněda. Játra musí zůstat pružná a uvnitř jemně růžová. Toto je asi nejtěžší část celého receptu, trefit přesně ta játra. Aby nebyla syrová a zároveň přepečená. Žádnou fintu na to nemám, takže to prostě musíte trefit, chce to trochu tréninku. Pak pánev odtavte a játra osolte. 

Do mixéru, můžete použít i ponorný mixér se sekacím nástavcem, nebo i samotný ponorný mixér, dejte játra. Pánev pořádně vytřete stěrkou, ať do mixéru dostanete všechnu tu dobrotu, zbylé máslo (50g si stále nechejte bokem) smetanu a vše umixujte. Ochutnejte a případně ještě dosolte a dopepřete čerstvě umletým pepřem. Směs dejte do misky. Máslo na přelití rozpusťte (stačí v mikrovlnce), do misky nahoru na směs dejte snítku tymiánu a zalijte máslem. Dejte zatuhnout do lednice. Máslo paštiku zakonzervuje a vydrží vám takto klidně týden v lednici.

Podobně dělám i paštiku z kachních nebo husích jater (nemyslím teď zrovna fois gras). Do té ale ještě na pánev přidávám koňak a bílé portské a nedělám tak moc aromatické koření (nepřidávám hřebíček, skořici a dávám méně nového koření). S kořením spíše experimentuji a dávám ho do paštik podle nálady a podle toho, jak to zrovna trefím, takže ten návod na směs není úplně přesný a vy si můžete směs udělat podle svých preferencí.

Pak dělám ještě hrubější paštiky či masové terin a ty peču ve vodní lázni. Nejsou o nich složitější a určitě o nich někdy napíšu. 

Paštiku podávejte s čerstvým chlebem nebo bagetou. Do misek k paštice přidejte kyselé okurky, nakládané cibulky, nakrájenou cibuli, chilli papričky a můžete tak mít skvělou chuťovku na party.

2018-02-28 Předkrmy

Poznámka

*Paštikové koření většinou připravuji sama a to tak, že dám do hmoždíře cca 1 lžičku nového koření, 1 lžičku černého pepře, 1/2 lžičky sušeného zázvoru, 1 ks bobkový list, špetku skořice, 1 lžičku sušeného tymiánu, 1/2 lžičky sušeného libečku, 1 hřebíček, špetku muškátového květu, jednu bobulku jalovce a lžičku hrubé soli. To vše morduji v hmoždíři, až vznikne jemný prášek (můžete to pak ještě přesít přes sítko, ať se zbavíte větších kousků. Pro ty, kterým se nechce směs dělat, tak si prostě kupte paštikové koření u oblíbeného prodejce.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI