Ingredience: | |||||
kuřecí játra (očištěná a nakrájená na větší kousky) | 300 g | větší šalotka nakrájená nadrobno | 1 ks | česnek | 1 stroužek |
máslo + 50g na zalití paštiky | 200 g | smetana | 2 velké lžíce | *směs paštikového koření | 1 lžíce |
čerstvé tymiánové lístky + pár snítek na ozdobu | 1 lžíce | sůl | dle chuti |
Když jsem byla malá, tak jsem jednou přišla nečekaně domů (vrátila se dříve z výletu nebo závodů nebo tak něco) a přistihla své rodiče inflagranti. Dělali si smažené játra! Byla jsem tak zhrzená, že je jedí! Vrátíte se nečekaně domů a ono tohle. Nejsem totiž milovníkem jater (velice kulantně řečeno) a játra byla u nás zapovězena. Dříve jsem je totiž nemohla ani cítit bez toho, aby se mi neudělalo nevolno. Noční můrou pro mě byla scéna z filmu Tanec s vlky, kdy se Kevin Costner zakousne do syrových jater právě vyvrhnutého zvířete, krev mu stéká po tváři, zatímco já zvracím do kapesníčku.
Kdo mě zná, tak tohle ví moc dobře a játra by si mi nikdo nedovolil nabídnout. Dokonce se ani o nich v mé přítomnosti nebavilo. Prostě játra byla u nás ta, jejichž jméno se nesmí vyslovit. Postupem času se tahle má averze hodně obrousila. Už sním polévku, ve které plavou játrové knedlíčky a když jsou drůbeží, tak je i ochutnám. A teď to přijde… Dám si dokonce ráda jemnou drůbeží paštiku a sama spoustu druhů paštik připravuji! A recept, který používám nejčastěji, vám teď s chutí přináším.
V pánvi rozehřejte lžíci másla a opečte na něm šalotku a česnek nakrájený na plátky. Stačí opékat tak 2 minuty (česnek nesmí zezlátnout). Přidejte směs koření a tymián a nechejte rozvonět. Přidejte játra a restujte je dohněda. Játra musí zůstat pružná a uvnitř jemně růžová. Toto je asi nejtěžší část celého receptu, trefit přesně ta játra. Aby nebyla syrová a zároveň přepečená. Žádnou fintu na to nemám, takže to prostě musíte trefit, chce to trochu tréninku. Pak pánev odtavte a játra osolte.
Do mixéru, můžete použít i ponorný mixér se sekacím nástavcem, nebo i samotný ponorný mixér, dejte játra. Pánev pořádně vytřete stěrkou, ať do mixéru dostanete všechnu tu dobrotu, zbylé máslo (50g si stále nechejte bokem) smetanu a vše umixujte. Ochutnejte a případně ještě dosolte a dopepřete čerstvě umletým pepřem. Směs dejte do misky. Máslo na přelití rozpusťte (stačí v mikrovlnce), do misky nahoru na směs dejte snítku tymiánu a zalijte máslem. Dejte zatuhnout do lednice. Máslo paštiku zakonzervuje a vydrží vám takto klidně týden v lednici.
Podobně dělám i paštiku z kachních nebo husích jater (nemyslím teď zrovna fois gras). Do té ale ještě na pánev přidávám koňak a bílé portské a nedělám tak moc aromatické koření (nepřidávám hřebíček, skořici a dávám méně nového koření). S kořením spíše experimentuji a dávám ho do paštik podle nálady a podle toho, jak to zrovna trefím, takže ten návod na směs není úplně přesný a vy si můžete směs udělat podle svých preferencí.
Pak dělám ještě hrubější paštiky či masové terin a ty peču ve vodní lázni. Nejsou o nich složitější a určitě o nich někdy napíšu.
Paštiku podávejte s čerstvým chlebem nebo bagetou. Do misek k paštice přidejte kyselé okurky, nakládané cibulky, nakrájenou cibuli, chilli papričky a můžete tak mít skvělou chuťovku na party.
*Paštikové koření většinou připravuji sama a to tak, že dám do hmoždíře cca 1 lžičku nového koření, 1 lžičku černého pepře, 1/2 lžičky sušeného zázvoru, 1 ks bobkový list, špetku skořice, 1 lžičku sušeného tymiánu, 1/2 lžičky sušeného libečku, 1 hřebíček, špetku muškátového květu, jednu bobulku jalovce a lžičku hrubé soli. To vše morduji v hmoždíři, až vznikne jemný prášek (můžete to pak ještě přesít přes sítko, ať se zbavíte větších kousků. Pro ty, kterým se nechce směs dělat, tak si prostě kupte paštikové koření u oblíbeného prodejce.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI