Těsto: | |||||
máslo | 120 g | žitná hladká mouka | 40 g | obyčejná hladká mouka | 210 g |
vejce | 1 ks | sůl | 1 lžička | ||
Náplň: | |||||
větší cibule nakrájená na plátky | 5 - 6 ks | mladá cuketa neloupaná a nakrájená na kolečka | 1 ks | pórek nakrájený na kolečka | 20 cm |
červená kapie | 1 ks | zakysaná smetana (čím tučnější, tím lepší) | 300 g | nastrouhaný syrovátkový sýr (zde Pilos) | 100 - 120 g |
velké vejce | 2 ks | sůl | špetka | pepř | špetka |
Slané koláče jsou zkrátka fajn. K obědu, večeři, ale i pro návštěvu k vínku či pivu.
Suroviny na těsto smícháme, vytvoříme hladkou kouli. Pokud by se směs nechtěla spojit, přidáme pár lžiček mléka. Pak uložíme asi na 30 minut do ledničky.
Mezi tím opečeme na troše oleje cuketu, vyjmeme ji a na pánev vložíme cibuli. Tu restujeme lehce dozlatova, pak přidáme pórek a papriku a po třech minutách stáhneme z pánve. Ještě raději ochutnáme - směs má být spíše slanější, protože cibule je dost sladká. Vychladíme na pokojovou teplotu.
V míse smícháme vajíčka se smetanou a dvěma třetinami sýra, osolíme a opeříme podle chuti a vmícháme zeleninovou směs.
Pak těsto vyválíme a vyložíme jím dno zapékací mísy tak, aby přesahovalo asi tři centimetry do výšky. Na těsto nalijeme náplň a vložíme do trouby předehřáté na 160°C. Ke konci pečení na povrch nasypeme zbytek sýra a ještě pár minut dopečeme. Podáváme teplé i studené.
Poznámka:
Těsto můžeme vyrobit také pouze z obyčejné hladké mouky, bez přídavku žitné.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI