Ingredience: | |||||
Hera na pečení | 250 g | hladká mouka | 250 g | mouka na domácí chléb | 150 g |
voda | 200 ml | žloutek | 1 ks | ocet | 2 lžičky |
sůl | 1 slabší lžička | ||||
Náplň: | |||||
kozí sýr (12 ks v balíčku) | 200 g | marmeláda z červeného rybízu | dle potřeby | kuličky červeného rybízu | dle potřeby |
lístky hladkolisté petržele | dle potřeby | vejce rozšlehané se 2 lžícemi oleje na potření | 1 ks | černá sezamová semínka | na posypání |
hladká mouka | na posypání pracovní plochy |
Není taštička, jako taštička. Nyní vám přestaví recept z listového těsta, který plním kozím sýrem v kombinaci s rybízem. Nebojte se kombinovat a hlavně si nechte pár kousků bokem, protože nekontrolovatelně mizí ze stolu.
Těsto (48 ks o průměru 7 cm)
Na hrubém slzičkovém struhadle nastrouháme do větší, hlubší mísy tuk. Přidáme obě mouky, žloutek, ocet, vodu a sůl a nejlépe rukama vypracujeme těsto.
Hotové těsto zabalíme do potravinářské folie, nebo igelitového sáčku a dáme na 3hodiny odležet do lednice. Pokud nespěcháme, můžeme nechat do dalšího dne.
Poté s těstem pracujeme, jako z kupovaným listovým těstem.
Než začneme pracovat, zapneme troubu na vyhřátí.
Každé kolečko sýra rozkrojíme na 4dílky.
Pracovní plochu si mírně posypeme hladkou moukou. Těsto rozválíme na plát o síle 3-4mm a kulatým vykrajovátkem na cukroví vykrájíme sudý počet koleček-jednu polovinu budeme plnit, druhou použijeme na přikrytí.
Na každé kolečko dáme čtvrtku sýra a necelkou čtvrtku kávové lžičky marmelády. Do toho zatlačíme 2-3kuličky rybízu a položíme lístek petrželky.
Kolečka na přikrytí náplně vezmeme mezi prsty, malinko je roztáhneme(s těstem se pracuje velice dobře) a položíme na náplň.
Vidličkou opatrně, aby jsme těsto neprotrhli, utlačíme okraje a takto připravené kloboučky přeneseme na plech, pokrytý pečícím papírem.
Potřeme vejcem s olejem a posypeme semínky.
Pečeme v předehřáté troubě přibližně 12 minut do zlatavé barvy.
Název jsem dala podle náplně a podle tvaru pečiva. Připomínalo mi to slaměný klobouček :-) Potřebovala jsem něco neobvyklého, dobrého a hlavně něco nového. Máme tady návštěvu z jednoho“kuchařského webu“:-)tak zase vymýšlím hovadinky. Můj experiment všem moc chutnal, tak se tady s Vámi o tuhle dobrotu dělím. Až budu dělat příště, rozhodně té petrželky dám více.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI