Květákové muffiny se skyrem pro děti od 1 roku zpět

Ingredience:
květák200 gskyr280 gvejce3 ks
větší jarní cibulka1 ksmražený hrášek pořádná hrsthladká celozrnná špaldová mouka120 g
přepuštěné (nebo klasické) máslo50 gstrouhaný tvrdý sýr hrstprášek do pečení (bezfosfátový)5 g
sůl dle chutipepř dle chuti
květák 200 g, skyr 280 g, vejce 3 ks, větší jarní cibulka 1 ks, mražený hrášek pořádná hrst, hladká celozrnná špaldová mouka 120 g, přepuštěné (nebo klasické) máslo 50 g, strouhaný tvrdý sýr hrst, prášek do pečení (bezfosfátový) 5 g, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

Skyr vás zdá se zaujal a mě taky hrozně baví! Konzistencí je jako tvaroh, není ale tolik hutný, na chuti je jemnější a blíží se dalšímu mému oblíbenci - řeckému jogurtu. Je to dobrý zdroj bílkovin s minimem tuku a vyplatí se ho sem tam do něčeho zašít hlavně malým masonejedlíkům. Třeba se jim budou líbit zrovna tyhle buchtičky naslano.

Květák oberte na drobné růžičky a uvařte do měkka. Nechte lehce vychladnout a poté společně s vejcem rozmixujte na hladké pyré. Do něj vmíchejte skyr, nasekanou cibulku, rozpuštěné máslo, hrášek a mouku. Nezapomeňte také na prášek do pečení, aby muffiny vyběhly. Dochuťte solí, pepřem a případně i hrstí strouhaného sýra, použít můžete i libovolné bylinky. Dejte do muffinové formy vystlané pečícími košíčky (doporučuji je používat a nebo alespoň formu opravu poctivě vymazat, muffiny mají tendenci se trošku lepit) a pečte na 180°C do zlatova (řádově 20 - 30 minut). 

Můžete je podávat ještě teplé k snídani, zasytí ale i k hlavnímu jídlu, stejně jako chutnají dobře i vychladlé jako zdravá svačinka na cesty. 

Dětská specifika:

  • Skyr je velmi zdravý a přínosný výrobek, obsahuje ale vyšší množství bílkovin, které mohou zatěžovat ledviny malých dětí, proto bych jej doporučila od 1 roku.
  • Taktéž i celé vejce včetně bílku obsahuje i vyšší podíl bílkovin a doporučuje se od 1 roku.
  • Tvrdý sýr doporučuji nejdříve od jednoho roku, spíše od 2 -3 let, ale lze jej bez problému vynechat.
2017-10-19 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
20
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI