Ingredience: | |||||
velký lilek | 1 ks | rozšlehaná vejce | 6 ks | smetana | 4 lžíce |
drcený kmín | 1 lžička | čerstvě mletý pepř | špetka | rozetřený česnek | 2 - 3 stroužky |
majoránka | špetka | velká cibule nasekaná na drobno | 1 ks | olej | trochu |
máslo | kousek |
To takhle dostanete v květnu chuť na smaženici... V mrazáku už houby dávno nejsou, po ruce žádný zkušený mykolog s májovkami, do houbařské sezóny sakra daleko - ale v lednici čeká už tři dny na spasení lilek. Slovo dalo slovo a začal experiment.
Lilek omyjeme (neloupeme) a nakrájíme na centimetrová kolečka. Po obou stranách nasolíme a necháme v míse odpočinout (vypotit) asi 30 minut.
Pak kolečka omyjeme pod tekoucí vodou a vysušíme v papírové utěrce. Nakrájíme je na kostičy (asi 1 cm) a smažíme na oleji za občasného prohazování, dokud pěkně nezměkne a nezezlátne. Trvá to nejméne 20 minut.
Mezi tím si na másle s kapkou oleje osmažíme cibulku do zlatova. Přidáme k ní lilky a kmín, krátce orestujeme, poté přijde na řadu česnek, pepř a majoránka. Nakonec vlijeme mírně osolená vejce, která jsme v misce vidličkou lehce rozšlehali se smetanou.
Na velmi mírném plameni smažíme, dokud se směs nespojí. Vajíčka by měla zůstat polotekutá, ne zcela sražená. Podáváme s pečivem, nejlépe posypané petrželkou, kterou jsem ale po ruce neměla (smích).
Mám radost, že pokus vyšel - ke smaženici má tento pokrm hodně blízko. Pokud byste k lilku přidali špetku houbového koření, myslím, že můžete v hospodě směle uzavírat sázky, že podáváte pravou houbovou smaženici.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI