Ingredience: | |||||
menší lilek | 2 k | zelené olivy | hrst | sušená rajčata | 6 ks |
slunečnicová semínka | 3 lžíce | šalotka | 1 ks | česnek | 1 menší stroužek |
olivový olej | 3 lžíce | provensálské bylinky | dle chuti | sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti | rukola | hrst |
Tento recept je skvělý vždy, ale především teď v létě si ho užívám dvojnásob. Nejenže je zelenina mnohem chutnější a dostupnější, ale hlavně začíná období pikniků! Nevím jak vy, ale já jsem si pikniky zamilovala a kdyby to bylo možné, tak v trávě na dece snídám, obědvám i večeřím. Ten pocit svobody, společnost skvělých lidí, volného prostoru a zeleně všude kolem a sluneční paprsky mi dodávají tolik energie a já jsem v takových chvílích opravdu šťastná.
A právě lilkové závitky nesmí na pořádném pikniku chybět! Jsou skvělé studené a můžete je přikusovat k salátu, s pečivem nebo prostě jen tak samotné. Minulý týden jsem pořádala piknik pro kamarády a sklidili velký úspěch, a to i u masožravců.
Dříve jsem milovala naplnit lilek ricottou a čerstvými bylinkami (je to skvělé, pokud nejste na rostlinné stravě, určitě to vyzkoušejte) a dlouho jsem přemýšlela čím to nahradit. Volba padla na kombinaci oliv a sušených rajčat, které zkrátka nikdy nemůžou zklamat.
A jaké kombinace máte nejraději vy?
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Lilek omyjeme, odřízneme vrchní část a nakrájíme ho na plátky silné cca 0,5 cm. Na plech dáme pečící papír a vyskládáme na ně plátky lilků. Potřeme je olivovým olejem, posypeme bylinkami, solí a pepřem. To samé uděláme i z druhé strany. Vložíme do trouby a pečeme cca 15 minut do změknutí. Zhruba v polovině doby lilky obrátíme.
Zatímco se lilek peče, připravíme si náplň. Do mixéru hodíme oloupanou šalotku, česnek, olivy, sušená rajčata a slunečnicová semínka. Vše důkladně rozmixujeme. Během mixování bude nejspíš potřeba setřít směs ze stěn mixéru. Výsledné pesto by mělo mít hrubší strukturu, aby v něm byly cítit jednotlivé ingredience. Já to tak mám raději, vy si můžete vše rozmixovat úplně dohladka.
Upečené lilky necháme chvilku vychladnout. Po vychladnutí totiž lilek změkne a půjde hezky rolovat. Jednotlivé plátky potřeme pestem a poklademe několika lístky rukoly. Zarolujeme a podáváme.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI