Ingredience: | |||||
směs listových salátů | 2 větší hrsti | zralé kaki | 1 ks | balzamikový ocet | 1 lžíce |
omáčka z granátového jablka | 1 lžíce | tmavý třtinový cukr | 1/2 lžičky | citronová šťáva | pár kapek |
sůl | špetka | drcený pepř | špetka | olivový olej | trochu |
Na talíři přelijeme čerstvým olivovým olejem.
Jak už jsem zmínila minule, začátek listopadu byl u nás ve znamení deště. Po půl roce nám konečně alespoň trochu sprchlo. S deštěm přišla i doba sklizně oliv. Dle místních první kapky vody spadlé z nebe olivy očistí od prachu a drobných smítek, a tak může začít sklizeň. Olivovníkové plantáže tak na čas ožijí štěbetáním arabských žen, výskotem hrajících si dětí a rachotem pomocné techniky.
Sklizeň probíhá tradičním způsobem. Pod jednotlivé stromy se rozprostřou obrovské plachty nebo sítě, které mají za úkol zachytit padající olivy. Pomocí dlouhých tyčí a holí se tluče do větví olivovníků, a tak se olivy snadněji uvolní.
Popadané olivy putují do lisovny, kde se ještě ten samý den omyjí a lisují. Čerstvý olej má výraznou olivovou vůni, zelenější barvu a lehce štípe na jazyku.
V islámu je olivovník velmi důležitý strom. Arabové říkají, že kdo má doma datle, včelí med a olivový olej, vyhnou se mu neduhy a nemoce. Z toho zřejmě pramení používání olivového oleje nejen v kuchyni, ale prakticky na cokoliv – na masáže, zábaly, k ošetření suché a popraskané kůže, na bolavá záda, atd.
Osobně mám čerstvý olivový olej nejraději, speciálně v salátech velmi dobře chutná. Každý rok si pravidelně kupuji 20-litrový kanystr, který mi vydrží na celých dvanáct měsíců. A protože mi manžel letošní várku oleje už dovezl, nabízím vám recept na salát.
Jednou z ingrediencí je kaki, což je exotické ovoce, které vzhledově připomíná rajské jablíčko. Zřejmě proto se arabsky nazývá bandóra halva – sladké rajče. Kaki má jemnou, sladkou dužninu, která strukturou připomíná dýni nebo žlutý meloun. Výborně se hodí do moučníků, salátů, marmelád a džemů. Někdy se plody suší a lisují podobně jako fíky.
Zralé kaki nakrájíme na kostičky a na trošce olivového oleje chvilku orestujeme. Přidáme cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Poté zakápneme octem a granátovou omáčkou, dochutíme solí, několikrát prohodíme a odstavíme.
Směs salátů promícháme se směsí s kaki, zakápneme citronovou šťávou a dochutíme pepřem a solí. Na talíři přelijeme čerstvým olivovým olejem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI