Ingredience: | |||||
losos bez kůže | 1 filet (cca 900 - 1000 g) | větší červená řepa | 2 ks | třtinový cukr | 150 g |
hrubá sůl | 150 g | čerstvě drcený černý pepř | 1 lžíce | bobkový list rozlámaný na malé kousky | 2 ks |
drcené kuličky jalovce | 4 ks | nasekaný estragon | 2 vrchovaté lžíce | čerstvý kopr | 1 svazek |
Dip: | |||||
zakysaná smetana | 1 kelímek | jemně sekaný kopr | hrst | sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
Doma se nemůžeme dohodnout. Je lepší Gravad lax marinovaný s citrusovou kůrou nebo s bylinkami a červenou řepou? Jestli se také nemůžete rozhodnout, tak ten s citrusovou kůrou se mi zdá trochu vánoční. Asi to dělají nejen pomeranče, ale i koření. A losos s červenou řepou je jarní a letní. S čerstvým koprem a estragonem. Lahůdka!
Červenou řepu oloupejte a nastrouhejte nahrubo (je dobré použít gumové rukavice). Přidejte cukr, sůl, všechno koření a jemně sekané bylinky. Směs dobře promíchejte.
Připravte si nádobu s rovným dnem, přibližně velikosti lososového filetu. Na dno navrstvěte polovinu směsi, položte lososa a překryjte druhou půlkou směsi. Vše přetáhněte potravinovou fólií a zatižte, například prkýnkem.
Namarinovaného lososa uložte na 2 dny do ledničky.
Po 2 dnech vyndejte lososa z marinovací směsi, opláchněte a osušte. Nasekejte nadrobno druhou půlku svazku kopru a lososa v něm z obou stran obalte.
Krájejte na tenké plátky a podávejte s dipem ze zakysané smetany.
Půlku kopru použijte na marinování a druhou půlku najemno nasekejte na obalení už namarinované ryby.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI