Ingredience: | |||||
větší lilek | 2 ks | velká kapie | 1 ks | malá červená cibule | 1 ks |
hustý řecký jogurt (zakysaná smetana) | 1 lžíce | česnek | 1 stroužek | citronová šťáva | 1 lžička |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti | olivový olej | dle potřeby |
Řecká pomazánka z lilků. Jako se všemi recepty na pomazánky, i tady platí, že co recept, to originál. I proto nenajdete pečenou papriku v každé pomazánce, ale já ji tam mám moc ráda. Nevýraznému lilku dodá šmrnc a pěkné kouřové aroma. Nejlepší je namazaná na čerstvé křupavé bagetě, opečené bagetě nebo topince.
Troubu zapněte na nejvyšší výkon a funkci gril. Kapii vložte do trouby a nechte ji opéct tak, až se na ní udělají černé puchýře. Na pohled bude až spálená, ale to přesně chceme, spálená slupka se z kapie nakonec oloupe. Opečenou kapii vložte do igelitového sáčku nebo krabičky, uzavřete a kapii nechte zapařit.
Troubu nastavte na pečení a teplotu snižte na 190°C. Lilky podélně rozřízněte, osolte a nechte 10 minut "vypotit", poté opláchněte vodou a osušte. Dužinu nařezejte šikmými řezy do mřížky, ale pozor, snažte se neprokrojit slupku. Pokapejte olivovým olejem a dejte na 40 minut péct do trouby. Po upečení nechte vychladnout.
Z kapie oloupejte slupku a odstraňte semínka. Kapii nakrájejte nadrobno.
Na olivovém oleji opečte nadrobno porájenou cibuli, po chvilce přidejte i jemně (co nejjemněji) pokrájený česnek. Nechte vychladnout.
Nakonec vydlabejte lžící dužinu z lilků a nožem ji nakrájejte najemno, přidejte kapii, opečenou cibuli s česnekem, citrónovou šťávu, podle chuti osolte a opepřete a vmíchejte lžíci řeckého jogurtu nebo kysané smetany. Vše dobře promíchejte.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI