Kdybych ze všech doporučení, kterak připravit měkká, nadýchaná, krémová míchaná vajíčka, měla vybrat jedno nejdůležitější, mám jasno – zkraťte jim pobyt na pánvi na absolutní minimum.
Samozřejmě neuškodí, když je budete připravovat na dostatečném množství másla a rozšleháte je s trochou smetany. Ale definitivní pokyn je jen jeden. Nesmí se vysušit na pánvičce. Požadavky ohledně konečné konzistence a velikosti vaječných kousků už nechávám na vás.
Postup:
- Nakrájejte šunku nadrobno a rovnou si nachystejte talíře. Do podávání večeře vám totiž bude stačit minuta se vším všudy.
- Vidličkou velmi krátce, jen tak, aby se neřeklo, prošlehejte vejce s větší špetkou soli a smetanou. Rozehřejte pánvičku a rozpusťte na ní máslo. Vlijte vejce a počítejte v duchu do pěti. Stihnete zatím odhodit špinavou misku do dřezu. Popadněte vařečku (někteří z nás raději pracují s gumovou stěrkou) a pusťte se do shrnování vajíček ode dna a od stěn. Pracujte rychle, nezbývá vám víc než patnáct vteřin.
- Pánev odstavte z plotýnky a míchejte vajíčka dál. Pracujte jemně, avšak soustavně a vytrvale, bude to možná trvat ještě minutu až minutu a půl, než se dostanou do stavu zatuhnutí, jaké potřebujete. Pozor, nebojte se skončit o chviličku dřív, horká vajíčka ještě maličko dojdou. Bylo by škoda, kdyby je právě tahle chvilka posunula směrem k vysušené, drobivé konzistenci. Míchaná vajíčka jsou odjakživa krémě hebká, nikoli suchá a kouskovitá. Pokud pánev ztratila teplo příliš rychle a vajíčka zůstávají příliš tekutá, nebojte se na chvíli vrátit pánev na vychládající plotýnku.
- Posypte šunkou a bylinkami a podávejte.