Ingredience: | |||||
čerstvý fenykl | 350 g | zelená část pórku nebo 1 větší jarní cibulka | 1 ks | máslo | 50 g |
cukr | 100 g | gorgonzola nebo niva | 60 g | sůl | špetka |
pepř | špetka | ||||
Těsto: | |||||
měkké máslo | 100 g | hladká mouka | 200 g | sůl | špetka |
studená voda | 100 ml |
Tento koláč je jednoduše vynikající. Jen příště nechám fenykl déle restovat, aby nebyl malinko tužší, ale jinak skvělé!
Postup:
Připravte si těsto - prsty spojte dohromady mouku a máslo se špetkou soli, přidávejte postupně vodu, tak, aby těsto získalo hezkou vláčnou strukturu. Těsto zabalte do utěrky nebo překryjte potravinovou fólií a dejte na 30 minut do lednice.
Mezitím si připravte pórek nebo cibulku a fenykl, pokrájejte je na kousky - fenykl ponechejte na větší kousky a orestujte v pánvi (kterou je možné dát celou do trouby) na polovině másla, osolte, opepřete, restujte ideálně tak 5-10 minut na mírném ohni.
Předehřejte troubu na 180 st.
Z pánve vyjměte fenykl a vsypejte cukr a 2-3 lžíce vody, restujte dál, dokud cukr nezačne mírně karamelizovat. Sejměte z ohně a do pánve dejte zbylé máslo, vraťte fenykl, vyskládejte tak, aby vám vytvořil mozaiku a do fenyklu dejte kousky gorgonzoly nebo nivy. Celou směs v pánvi zakryjte těstem, přitlačte.
Pečte v troubě cca 30 minut, koláč kontrolujte. Po vyjmutí z trouby koláč vyklopte z pánve a podávejte např. jako předkrm, ideálně teplý.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI