Po prozkoumání receptu jsem zjistila, že ten superzdravý chléb vlastně znám. V originále se jmenuje The Life-Changing Loaf of Bread ("chleba, který vám změní život" - nebo tak nějak) a najdete ho na blogu
My New Roots. Autorka recept uveřejnila asi před dvěma roky, je u něj (pro mne) neuvěřitelných 1 600 komentářů a vypadá to, že se dočkal obrovské popularity nejenom na onom blogu.
Kromě toho, že je chleba úplně bez mouky a tedy bez lepku, je přímo nabitý proteiny a vlákninou. A taky je to rychlovka, příprava vám zabere asi 10 minut. Zjednodušeně řečeno, stačí smíchat všechna semínka, zalít vodou a uplácat do formy. Chleba sice trochu vypadá jak krmení pro sýkorky (a vsadím se, že by jim vážně chutnal), ale vůbec není špatný. Obzvlášť pokud si i v obchodě vybíráte celozrnné housky hustě sypané. Jediné, co je třeba, je mít spíž zásobenou jako pracovitá veverka - rozličných semínek a ořechů je potřeba opravdu hodně. Já jsem dokupovala pouze psyllium (rozpustná vláknina), které najdete v každé zdravé výživě či v lékárně.
A protože mám přeci jenom raději to sladké, už se těším, jak příště přidám javorový sirup či med, sušené ovoce a rozinky a upeču si takovou velkou müsli tyčinku. (smích)