Osvěžující čekankový salát zpět

Ingredience:
bílá čekanka1 pukčervená čekanka1 pukvyloupané vlašské ořechy hrst
grapefruit1 kssýr s modrou plísní kousek
Zálivka:
šťáva z grapefruitu trochulevandulový med1 lžičkaextra panenský olivový olej trochu
čerstvý rozmaýn snítkamletý bílý pepř špetkasůl špetka
bílá čekanka 1 puk, červená čekanka 1 puk, vyloupané vlašské ořechy hrst, grapefruit 1 ks, sýr s modrou plísní kousek, šťáva z grapefruitu trochu, levandulový med 1 lžička, extra panenský olivový olej trochu, čerstvý rozmaýn snítka, mletý bílý pepř špetka, sůl špetka

Příprava

Často se setkávám s dotazem, zda jíme čekanku, a jestliže ano, tak v jaké úpravě? Nedávno jste se zde mohli setkat s mým receptem na zapečenou bílou čekanku se šunkou a bešamelem. V další chutné variantě můžete šunku nahradit uzeným lososem. Tepelně upravenou čekanku si ráda nechávám na zimní období, kdy má tato zelenina hlavní sezónu.

Ke koupi je ale celoročně a šťavnaté puky jsou výborným základem mnoha osvěžujících salátů...

Dnes bych vám ráda představila vynikající salát z čekankových puků nejen bílých, ale i červených. Ano, i červená čekanka se již objevuje v našich obchodech a v případě, že ji objevíte, s koupí neváhejte. Tento osvěžující salát s netradiční lahodnou chutí za to opravdu stojí.

Na tento odlehčený oběd či večeři vám bude stačit několik jednoduchých surovin.

Po jednom puku bílé a červené čekanky, hrst vyloupaných vlašských ořechů, jeden grapefruit, kousek sýru s modrou plísní (v mém případě jsem použila svou oblíbenou italskou gorgonzolu).

Na zálivku budete potřebovat trochu šťávy z již zmíněného grapefruitu, lžičku medu (nejlépe levandulový, ale podmínka to není), extra panenský olivový olej, snítku čerstvého rozmarýnu, mletý bílý pepř, špetku soli.

Příprava je jednoduchá.

Oba čekankové puky rozkrojte podélně napůl a nakrájejte je na proužky. Spodní hořkou část nepoužívejte.

Z grapefruitu vykrájejte tzv. filety a to tak, že z něj okrájíte kůru až na dužinu a poté postupně vykrájíte jednotlivé měsíčky dužiny. Ty můžete ještě rozdělit na menší kousky. Vytékající šťávu zachyťte a použijte ji při přípravě zálivky.

Sýr nakrájejte na kostičky.

V misce nebo ještě lépe v uzavíratelné skleničce smíchejte zachycenou grepovou šťávu, lžičku medu a snítku rozmarýnu ponechanou vcelku. Skleničku protřepávejte, dokud se med nerozpustí. Poté přilijte olivový olej a dochuťte bílým pepřem, případně solí. Rozmarýn můžete v zálivce lehce podrtit, aby se lépe rozvinula jeho chuť, a vše opět důkladně promíchejte nebo protřepejte.

Na talíře postupně rozdělte nakrájené promíchané čekanky, prohoďte je kousky grepu a sýra a posypte vlašskými ořechy. Vše pokapejte připravenou zálivkou a dozdobte snítkou rozmarýnu.

Podávejte s opečeným toustovým chlebem, nejlépe celozrnným.

Bon Appetit 

2014-06-30 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostostatní
Čas přípravy15 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI