Parmazánový koláč se slaninou a jarní cibulkou doplněný krémovým přelivem zpět

Těsto:
hladká mouka200 gstudené máslo100 gparmazán35 g
malá jarní cibulka1 ksžloutek1 ksstudená voda5 - 6 lžic
sůl špetka
Náplň:
ghí1 lžičkaslanina vcelku150 gstřední cibule2 ks
větší jarní cibulka2 kssmetana215 mlvejce3 ks
parmazán165 + 15 gnasekaná bazalka hrstsůl dle chuti
pepř špetka
Krémový přeliv:
creme fraiche nebo zakysaná smetana200 gparmazán50 gvětší jarní cibulka1 ks
sůl dle chutipepř špetka
hladká mouka 200 g, studené máslo 100 g, parmazán 35 g, malá jarní cibulka 1 ks, žloutek 1 ks, studená voda 5 - 6 lžic, sůl špetka, ghí 1 lžička, slanina vcelku 150 g, střední cibule 2 ks, větší jarní cibulka 2 ks, smetana 215 ml, vejce 3 ks, parmazán 165 + 15 g, nasekaná bazalka hrst, sůl dle chuti, pepř špetka, creme fraiche nebo zakysaná smetana 200 g, parmazán 50 g, větší jarní cibulka 1 ks, sůl dle chuti, pepř špetka

Příprava

Během jara letošního roku jsem se pilně připravovala na své (již zvládnuté) státnice. Zároveň však probíhalo první kolo soutěže I LOVE FOOD v rámci food festivalu Foodparade a školy vaření Chefparade. Pro účast stačilo splnit jediné. Vymyslet a poslat parmazánový recept. No jo. Učit se nebo zkoušet všemožné variace chutí, které mě napadaly? I když jsem chtěla jen a jen vařit, učení bohužel nepočkalo a dny do onoho osudného se krátily. Byla jsem smířená ( i když smutná) s mou neúčastí. V tom ale přišlo znamení a deadline zaslání receptů se posunul. Nešlo jinak, řekla jsem si: „učení, neučení“ a spontánně jsem vytvořila tento recept na bázi mého oblíbeného koláče quiche. A co se nestalo. Můj recept postoupil do dalšího kola spolu s 11 konkurenty. Tato chvíle pro mě byla obrovský úspěch a splnění mého přání. Druhým kolem byla totiž příprava mého receptu přímo v Chefparade.

Dále jsem se již bohužel nedostala, ale na svůj výkon jsem byla hrdá. Postup mi unikl o bod a konkurence byla veliká. Navíc mou výhrou byla již možnost účastnit se dalšího kola. V rámci omezené doby na přípravu mého receptu, jsem totiž v postup raději nedoufala, ale z celého srdce si jej přála:). Vaření v Chefparade bylo naprosto úžasné. No, kdy jindy Vám někdo přichystá suroviny, pomůcky, a můžete si v profesionální kuchyni uvařit svůj vlastní recept (navíc s mírnou dávkou adrenalinu). Byl to další z nezapomenutelných zážitků na mé dlouhé kuchařské cestě a jsem za něj obrovsky vděčná. Navíc soutěž se bude opakovat i příští rok, tak kdo ví.

Zkuste si tento parmazánový koláč doma také připravit. Podávat jej můžete teplý či studený. Jen tak, nebo jej doplnit přelivem ze zakysané smetany a pestem z jarní cibulky. Dozdobit můžete opraženou slaninou a malým kouskem cibulky.

Postup:

  1. Do odváženého množství hladké mouky přidáme chlazené máslo a pomocí prstů vytvoříme „drobenku“ (může se i použít kráječ na těsto). Máslo se nesmí s moukou spojit v těsto, výsledek má být podobný právě zmíněné drobence. Poté přidáme ke směsi na jemno nastrouhaný parmazán, jemně nakrájenou jarní cibulku, žloutek, studenou vodu, sůl a až nyní opatrně vypracujeme směs v těsto. Je důležité těsto propracovávat jen tak dlouho, dokud se nespojí = nepřepracovat (je možné přidat i další lžíci vody). Základní těsto na koláč je tzv. křehké těsto, kde právě onu křehkost zajišťují zachované kousíčky másla. Z těsta vytvoříme kouli, kterou dáme do potravinářské fólie a necháme min. 1 hodinu odpočívat v lednici.
  2. Jakmile bude těsto odležené, vyndáme jej z lednice a připravíme si pečící nádobu (kulatou, vlněnou – typickou pro quiche nebo jinou kulatou vhodnou k pečení). Nádobu není třeba vymazávat. Těsto si buď můžeme rozválet, vložit do formy a přitlačit k okrajům nebo těsto přímo natlačit do formy pomocí rukou (doporučuji raději tenčí vrstvu těsta, aby dominantní složkou zůstala náplň). Až máme těstem vyloženou formu i po okrajích, těsto propícháme vidličkou a položíme na něj pečící papír a zatížíme ho fazolemi či jinou luštěninou. Jde o tzv. pečení naslepo. Takto připravené těsto vložíme do trouby vyhřáté na 185°C. Pečeme 10 – 15 min. Poté vyndáme a necháme chvíli chladnout.
  3. Během prvního pečení se můžeme pustit do přípravy náplně. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a slaninu na kostičky (ne však příliš malé, aby se chuť slaniny neztrácela). Obě suroviny dáme restovat na lžičce přepuštěného másla, dokud nepovolí a nezačnou se lehce připékat. Restujeme na středním plameni cca 5 minut. Po této době zalijeme směs půlkou připravené smetany, aby se všechny chutě z pánve dostaly do směsi. Po zchladnutí přidáme zbytek smetany, vejce, parmazán, nasekanou bazalku a část jarní cibulky nakrájené na kolečka. Nakonec osolíme a opepříme.
  4. Hotovou náplň nalijeme na vychladlé těsto (nemusí být zcela zchladlé, stačí 10 -15 min), posypeme zbytkem jarní cibulky a parmazánu a dáme na 20 – 30 min péct na 180°C. Hotový koláč poznáte podle zlatavé barvy na povrchu.
  5. Parmazánový koláč lze servírovat jak teplý, tak studený. K obou variantám se skvěle hodí „fresh“ přeliv. Já jsem zvolila mix creme fraiche, parmazánu, jarní cibulky, soli a pepře (nakrájenou cibulku smícháme s na jemno nastrouhaným parmazánem,creme fraiche a dochutí solí a pepřem).

TIP: Na samotné soutěži jsem koláč doplnila pestem z jarní cibulky. Přišlo mi, že receptu stále něco chybí a právě chuť pesta, v kombinaci s ostatními chutěmi, byla onen chybějící článek. Pesto si můžete velmi jednoduše připravit v mixéru či jiném food procesoru kombinací jarní cibulky, parmazánu, piniových oříšků, olivového oleje, soli, pepře a cukru.

2015-09-07 Předkrmy

Poznámka

TIP: Těsto není třeba využít celé. Záleží na Vámi zvolené formě na koláč a tloušťce těsta. Pokud Vám těsto zbude, můžete jej využít jako základ pro mini koláč/e.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlapředkrmy
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
předkrmy
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI