Ingredience: | |||||
uzená makrela zbavená kostí | 200 g | malá chilli paprička | 1 ks | česnek | 1 stroužek |
lístky koriandru | 3 lžíce | zakysaná smetana | 150 g | malá červená cibule | 1 ks |
šťáva z limetky | 2 lžíce | sůl | dle chuti | pepř | špetka |
Když jsem byla malá, rodiče občas koupili uzenou makrelu - zabalenou v pergamenovém papíře. Doma jsme jí pak jedli k večeři s chlebem a obírali jí od kostí a jedli rukama. Byla jsem zamaštěná až za ušima a pamatuju si, že mi tak v půlce porce přestala vždycky chutnat. Byla na mě tak nějak suchá. V dospělosti jsem jí pak moc nevyhledávala, až jí jednou manžel (tehdy ještě jen nastávající) koupil a připravil mi z ní pomazánku. Od té doby se makrele už vůbec nebráním.
Pokud i vám uzená makrela samotná přijde moc obyčejná a suchá, zkuste tuhle rybí paštiku. Je příjemně sytá, lehce pálivá (tedy chci říct, že je tak pálivá, jak moc pálivou papričku do ní použijete, já jsem srab a místo chilli používám čerstvou feferonku) a úplně nejlepší je s čerstvým bílým pečivem.
Rybu zbavíme kůže a maso rukama rozdrobíme na kousky, kosti odstraníme. Rybu vložíme do misky. Chilli papričku zbavíme semen a nasekáme nadrobno a přidáme k rybě. Česnek prolisujeme do misky a přidáme i nasekaný koriandr a zakysanou smetanu. Vidličkou promícháme do hladka. V původním receptu radí směs rozmixovat, ale já to nedělám.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno a společně s limetkovou šťávu přidáme k masové směsi. Osolíme, opepříme a promícháme. Vložíme do lednice na minimálně dvě hodiny (paštika ztuhne a nebude tak měkká).
Podáváme s chlebem, vekou nebo opečeným toustem a čerstvou zeleninou.
Zdroj: Carol Tennantová, Ryby a plody moře - špalíček receptů
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI