Pečená řepa s tymiánem zpět

Ingredience:
střední červená řepa4 ksčesnek1 palicesůl1 lžička
hořčičná semínka1 lžícesušený tymián1 lžícebalzamikový ocet5 lžic
kokosový olej2 lžícecitronová šťáva2 lžíce
střední červená řepa 4 ks, česnek 1 palice, sůl 1 lžička, hořčičná semínka 1 lžíce, sušený tymián 1 lžíce, balzamikový ocet 5 lžic, kokosový olej 2 lžíce, citronová šťáva 2 lžíce

Příprava

Protože se nám blíží léto a čas salátů a lehkých jídel, dostalo se na řadu zpracování posledních zbytků červené řepy. Řepa už bohužel není po dlouhé zimě tak chutná za syrova, jak jí mám v oblibě, proto jsem tentokrát zvolila úpravu pečením. 

Mimo to jsem se vydala na "lov" jedlých rostlinek, tak z toho na talíři vznikla barevně zajímavá kombinace. Nebojte se sbírat kytičky, které nám příroda nabízí. Lidé je konzumovali vždy, jejich divokost nám dává spousty energie a výživných látek. Navíc naprosto zadarmo a s bonusem dobrého pocitu z hezké procházky.

A ne, nevadí mi, že tu pampelišku možná před tím ožužlávala srnka. Když si představím, co všechno se dělá s kupovanou zeleninou od pěstování, přes cestu do obchodu, skladování,  až po manipulaci v samotném krámě, je nějaké znečištění od zvířat jen slabým odvárkem. Všeho moc škodí, i té čistoty. Proto hurá na kytičky, imunitní systém vám bude nesmírně vděčný.

Jídlo bylo díky kytičkám úžasně fotogenické, tak se omlouvám za tu nálož fotek :o

Postup:

  1. Řepu oloupejte a nakrájejte na větší kusy.
  2. Česek rozeberte na stroužky a oloupejte.
  3. Nakrájenou řepu smíchejte s celými stroužky česneku, solí, hořčičnými semínky, tymiánem, octem a pořádně promíchejte.
  4. Ustřihněte si větší kus alobalu a ten "vymažte" kokosovým olejem. Navrstvěte připravenou směs, přidejte zbylý olej a zabalte.
  5. Mě se balíček rozpadal, tak jsem musela zabalit ještě do jedné vrstvy alobalu.
  6. Balíček přeneste na plech a dejte péct do trouby předehřáté na 180°C asi na 45 minut.
  7. Po vyndání z trouby přidejte šťávu z citrónu a promíchejte.

Řepu podávejte jako přílohu třeba k nějakému nákypu nebo placičkám. Moc dobrá je i jako lehká večeře, jen smíchaná s pampeliškovými listy (rukolou) a posypaná opraženými vlašskými ořechy.

2015-05-21 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI