Pečené kváskové krekry s medvědím česnekem, semínky a Ghíčkem zpět

Ingredience
kvásek rozkvašený150 gžitná mouka120 gšpaldová mouka jemně mletá180 g
české Ghí8 lžicvejce1 kssoli1 kávová lžíce
sezamové semínko2 lžícekonopné semínko2 lžícemedvědí česnek3-4 lžíce
kvásek rozkvašený 150 g, žitná mouka 120 g, špaldová mouka jemně mletá 180 g, české Ghí 8 lžic, vejce 1 ks, soli 1 kávová lžíce, sezamové semínko 2 lžíce, konopné semínko 2 lžíce, medvědí česnek 3-4 lžíce

Příprava

Když dokrmuji kvásek vždy zůstane nějaký přebytek, jenže tentokrát jsem měla jasný záměr, a tak jsem jej rozkvasila více. Tyto krekry milujeme, jsou luxusní, křupavé, lze je připravit ve spoustě variantách, se semínky, mákem, s medvědím česnekem… Náš malý je miluje a my také rádi slané křupání a kváskové je prostě někde jinde.

Příprava je rychlá a snadná, prosejeme mouky, do proseté mouky přidáme již aktivní kvásek, Ghí, vejce, sůl, semínka a pesto z medvědího česneku, pokud nemáme můžeme použít česnek. Jsou skvělé i bez semínek a místo nich jako posyp mák.

Propracujeme důkladně těsto:

  • 150g kvásku – již rozkvašeného
    Vpřípadně lžíce kvásku z lednice a 70g žitné mouky chlebové a 70ml vody, zamíchat nechat rozkvasit při pokojové teplotě přibližně 8-12 hodin

Těsto, nesmí být suché klidně mastnější, necháme 1-2 hodiny překryté utěrkou, já měla dnes hodinu a stačilo. Po nakynutí rozválíme na tenké těsto přibližně necelý půl centimetr a vykrajujeme rádýlkem krekry, pokud nemáme postačí vroubkovaný nůž.

Vykrojené krekry klademe na plech vystlaný pečícím papírem, postříkáme vodou a necháme nakynout do rozehřátí trouby, pečeme dozlatova při teplotě 180- 200°C a necháme vychladnout.

Příjemné chroupání u vínečka.

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. České Ghíčko

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2019-02-14 Předkrmy

Poznámka

V případě potřeby dle savosti a druhu mouky upravíme ingredience, pokud se bude rozpadat přidáme tuk, pokud se bude lepit, přidáme mouku. Semínka lze měnit dle vlastní chuti, já dělám různé kombinaci, někdy semínka vynechávám a sypu před pečením mákem.

Autor:

Počet porcí
40
 porcí
Typ jídlavýživové speciality/diety
Receptzdravá
Složitost receptulehká
Typ receptu
výživové speciality/diety
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI