Ingredience: | |||||
hladká mouka | 250 g | sádlo | 50 g | sůl | špetka |
jedlá soda | 1/4 pytlíčku | voda | 125 ml | prosciutto | dle chuti |
mozzarella | 2 ks | rukola | dle chuti | extra panenský olivový olej | dle potřeby |
Na tento recept se chystám už dlouho. V Itálii jsem si piadinu hrozně oblíbila a nechápu, že mi trvalo takovou dobu ji zkusit připravit i tady u nás. Když jsem se probírala různými kuchařkami (prozkoumala jsem i moji stoletou od Pellegrina Artusi), tak jsem zjistila, že recept je neskutečně jednoduchý.
Jedná se o tradiční pokrm regionu Emilia-Romagna a nepotřebujete k němu nic jiného než mouku, sádlo a vodu (na samotné těsto). Další ingredience už záleží hlavně na vás. V Itálii se dělají piadiny na několik různých způsobů, já mám nejraději mozzarella-prosciutto-rukola (tuhle kombinaci najdete v dnešním receptu). Výborná je ale i piadina s parmezánem, vlašskými ořechy, také s lanýži, salsicciou či vegetariánské.
Na dřevěnou desku vysypeme mouku, uvnitř vytvoříme důlek, do kterého postupně přidáváme vodu. Smícháme všechny ingredience a vypracujeme těsto, které rozdělíme na dva díly. Z každého vytvarujeme kouli a necháme alespoň 30 minut odpočinout.
Připravíme si na plotnu pánev a rozehřejeme ji na maximum. Mezitím naše těsto vyválíme do tenké placky, kterou opečeme z obou stran na pánvi. Stačí asi 3 minuty na každé straně. Do těsta děláme v průběhu vaření dírky vidličkou, aby se nám na něm nevytvořily bubliny.
Hotovou placku naplníme zbytkem surovin na jedné polovině, zakápneme olivovým olejem a piadinu přehneme.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI