Pizza s rajčaty, cibulkou, pórkem, bazalkou a kešu krémem ve dvou variacích zpět

Těsto na 6 mini pizza (já připravila z 1 1/2 dávky):
hladká špaldová mouka150 ghladká celozrnná špaldová mouka100 gČeské Ghíčko Bio50 g
horká voda140 mlsůl1 lžička
Rajčatová směs:
České Ghíčko bio dle potřebyoloupaná rajčata250 gcibule1 ks
bazalka dle chutihimalájská sůl dle chutivoda dle potřeby
Brokolicovo-zeleninová směs:
České Ghíčko Bio dle potřebybrokolice100 gšpenát120 g
bílá cibule1 kspesto z medvědího česneku1/2 lžičkycuketa100 g
bazalka dle chutihimalájská sůl dle chuti
Zdobení:
rajčata dle chuticibule dle chutipórek dle chuti
Kešu krém:
kešu ořechy, nepražené, nesolené (předem namočené)200 gcitron - šťáva z něj1/2 ksrýžová smetana Natumi90 g
voda63 gšalotka4 gčesnek1 stroužek
hladká špaldová mouka 150 g, hladká celozrnná špaldová mouka 100 g, České Ghíčko Bio 50 g, horká voda 140 ml, sůl 1 lžička, České Ghíčko bio dle potřeby, oloupaná rajčata 250 g, cibule 1 ks, bazalka dle chuti, himalájská sůl dle chuti, voda dle potřeby, České Ghíčko Bio dle potřeby, brokolice 100 g, špenát 120 g, bílá cibule 1 ks, pesto z medvědího česneku 1/2 lžičky, cuketa 100 g, bazalka dle chuti, himalájská sůl dle chuti, rajčata dle chuti, cibule dle chuti, pórek dle chuti, kešu ořechy, nepražené, nesolené (předem namočené) 200 g, citron - šťáva z něj 1/2 ks, rýžová smetana Natumi 90 g, voda 63 g, šalotka 4 g, česnek 1 stroužek

Příprava

Pizzy příliš nepřipravuji, ale nedala mi spát připravená Pizza Alenky Chramostové z blogu dobroty do bříška. Hlavně použití kešu ořechů, které využila při přípravě pizzy. Ráno jsem zasedla k počítači a brouzdala. Zabrouzdala jsem na veganotic, kde jsem nalezla kešu krém mozzarella. Ingredience jsem si trošku poupravila a pustila se do práce. Musím říct, že tohle nebudou mé poslední pizzy. Náš malý strávníček o ně sice zatím příliš nestojí, párkrát si kousnul, ale já jsem ráda, že jsem se do nich pustila. Moc jsme si pochutnali a já jsem objevila zase nové chutě a posunula se zase o krůček vpřed. Celková kompozice nemá chybu a kešu krém na slano je prostě boží a já se těším na další dobroty s ním.

Těsto na pizzu je velmi jednoduché a snadné.
Prosejeme mouku, přidáme Ghí, sůl a zalijeme horou vodou, vypracujeme těsto s kterým můžeme hned pracovat. V dlaních z těsta vytvarujeme placku, kterou rozprostřeme na plech s pečícím papírem, rukou vytvarujeme okraje. Já jsem si na potření připravila dvě variace.

V jedné verzi rajčatovou a v druhé variaci brokolicovo-špenátovo-cuketovou.

Příprava je velmi snadná. Rajčatovou směs připravíme následovně. Na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme oloupaná pokrájená rajčata, povaříme, v případě potřeby lehce podlijeme vodou, nakonec přidáme čerstvé listy bazalky, osolíme a rozmixujeme tyčovým mixérem.

Jednu směs máme připravenou a připravíme si druhou.
Brokolici uvaříme v páře, pokud ji ihned nezpracujeme, vložíme brokolici po uvaření do studené vody, zachová si barvu. Na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme najemno nastrouhanou cuketu, povolený špenát. V případě potřeby lehce podlijeme vodou. Krátce povaříme a nakonec přidáme lžičku pesta z medvědího česneku, bazalku a osolíme. Vzniklou směs rozmixujeme tyčovým mixérem.

Připravené rozprostřené těsto na pečícím papíru s vytvarovanými okraji potřeme připraveným základem na pizzu.
Já jsem zvolila tyto kombinace. Na rajčatový základ jsem přidala na kolečka pokrájená rajčata, cibuli a pórek.
Na brokolicovo-cuketovo-špenátový základ jsem přidala cibuli, pórek a uvařenou brokolici v páře. Klidně si přidejte na pizzy bazalku navíc. Já ji dala do základů, protože náš malý zvědavec by ji určitě dloubal dolů.

Nazdobené pizzy vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 200°C přibližně 20 minut.

Během pečení si připravíme kešu krém, který slouží jako náhražka sýru a velmi mile mě chuťově překvapila, chutí je tento krém podobný plísňovému sýru. Předem namočené kešu ořechy přecedíme, rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme vodu, prolisovaný česnek, prolisovanou šalotku, šťávu z citronu, bazalku a rýžovou smetanu Natumi. Rozmixováním vznikne hutný krém.
Když máme pizzy téměř hotové, přidáme na vrch kešu krém a dopečeme ještě 10 minut.

2016-08-03 Předkrmy

Poznámka

Pro dospělé by mohlo být v kešu krému víc česneku, šalotky a bazalky, ale malý by mi to nejedl, ale i tak byl výborný. Bazalku jsem záměrně nedávala na vrch, ale do rajčatové náplně, jinak by mi to dloubal. Takže pokud budete připravovat pro dospělé, klidně si dopřejte bazalku i navrch. Kešu krémem jsem se inspirovala na veganotic jen jsem si ingredience lehce poupravila. Místo škrobu jsem přidala rýžovou smetanu a místo sušené cibule prolisovala šalotku.

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI