Pohankové lámankové placky se špenátem, patizonem, cuketou, česnekem, majoránkou a Ghíčkem zpět

Ingredience:
České Ghíčko Bio nebo jiný tuk (vegané olivový olej) dle potřebypatizon108 gočištěná, vydlabaná cuketa128 g
listový špenát80 gčesnek3 - 4 stroužkypohanková lámanka50 g
tapioka škrob30 gteff mouka tmavá10 gpohanková mouka hladká30 g
rýžová mouka polohrubá30 gsůl dle chutivoda dle potřeby
České Ghíčko Bio nebo jiný tuk (vegané olivový olej) dle potřeby, patizon 108 g, očištěná, vydlabaná cuketa 128 g, listový špenát 80 g, česnek 3 - 4 stroužky, pohanková lámanka 50 g, tapioka škrob 30 g, teff mouka tmavá 10 g, pohanková mouka hladká 30 g, rýžová mouka polohrubá 30 g, sůl dle chuti, voda dle potřeby

Příprava

Jedna slaná verze svačinky, která velmi rychle mizí ze stolu. Zeleninové placky jsou vděčnou svačinkou, dá se do nich ledacos skrýt a zde to platí dvojnásobně, kdo neochutná, neuvěří. Sice vzhledově nejsou až tak lákavé, ale jsou výborné a zaručuji, že si na nich pochutnají jak malý, tak velcí. Možná vás zarazí ingredience, kterou je tapioka škrob. Jedná se o jednu z alternativ náhrady vajec.
Tapioka škrob je škrob, ve kterém vidím nejen pomocníka, který těsto nakypří, prodlouží trvanlivost, ale má i živiny což se o běžných škrobech říci nedá, rovněž funguje jako pojivo.
Tapioka se ve svém složení pyšní zastoupením vápníku, fosforu, draslíku a hořčíku. Nechybí ani zdroj železa, kyseliny listové, vitamínu B a omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Má příznivý vliv na trávení mnohem více informací najdete na webu spektrumzdravi.cz. A nyní na jak na placky.

Patizon vydlabeme, oloupeme, zrovna tak cuketu, nastrouháme najemno, špenát dáme do mističky a necháme povolit, následně rozmixujeme. Přidáme k nastrouhané směsi cukety a patizonu, přidáme pohankovou lámanku, kterou jsme si připravili následovně. Pohankovou lámanku propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme dvojnásobným množstvím vroucí vody, necháme 15-20 minut přiklopené. Dále přidáme do připravované směsi prolisovaný česnek, sůl, tapioka škrob a mouky, důkladně zamícháme.
Na plech dáme pečící papír, který potřeme důkladně Ghíčkem, lžící nandáme těsto na potřený pečící papír, pomocí těsta vytvarujeme placky, které následně pokapeme Ghíčkem, vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180-200°C, já jsem během pečení otáčela, pečeme přibližně 30-40 minut. Nejdříve otáčíme po 20 minutách.

2016-10-14 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídlazeleninová jídla
Receptvegetariánský recept
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI