Polentové chuťovky zpět

Polentový základ:
instantní polenta1,5 hrnkuvoda / zeleninový vývar4 hrnkylahůdkové droždí dle potřeby
sůl dle chutipepř špetkaolivový olej trochu
Olivová tapenáda:
zelené olivy bez pecek500 gčesnek1 stroužekkapary2 lžíce
olivový olejcca 2 dlčerstvá bazalka a jiné bylinky dle chutisůl dle chuti
pepř špetka
Červená řepa:
červená řepa2 malé bulvyolivový olej1 lžícelahůdkové droždí dle chuti
sušený česnek dle chutičerstvá petrželka dle chutisůl dle chuti
pepř špetka
instantní polenta 1,5 hrnku, voda / zeleninový vývar 4 hrnky, lahůdkové droždí dle potřeby, sůl dle chuti, pepř špetka, olivový olej trochu, zelené olivy bez pecek 500 g, česnek 1 stroužek, kapary 2 lžíce, olivový olej cca 2 dl, čerstvá bazalka a jiné bylinky dle chuti, sůl dle chuti, pepř špetka, červená řepa 2 malé bulvy, olivový olej 1 lžíce, lahůdkové droždí dle chuti, sušený česnek dle chuti, čerstvá petrželka dle chuti, sůl dle chuti, pepř špetka

Příprava

Téma pohoštění už jsem tady otvírala. Olivy jsou fajn, ale olivová home-made jednohubka přece jen někdy potěší víc. Často potřebujeme, aby takové pohoštění bylo nenáročné a rychlé. A já mám pro vás tip na jednohubky, které to splňují a jsou navíc bezlepkové. Je to opravdu spíše inspirace, nežli recept, ale třeba se bude hodit. Část z nich vznikla neplánovaně a na kombinacích se dá zapracovat dle fantazie.

Máme dvě možnosti:
  1. Můžeme upéct krustu alla tlustější pizza. Z polenty uvaříme hustou kaši - vaříme v zel. vývaru  nebo bez a podle toho dochutíme lahůdkovým droždím a kořením. Směs pak pomocí namočené stěrky rozetřeme na horký plech či pečící papír, který můžeme lehce potřít olejem. Na 200 stupňů pečeme 25-30 minut.
  2. Druhý základ je objemnější. Kaši uvaříme úplně stejně, ale je třeba ji více ochutit. Poté nandáme do lehce vyolejované pečící formy nebo platové dózy. Necháme v lednici minimálně hodinu a vyklopíme. Nakrájíme na kostky, naskládáme na plech a pečeme na 200 stupňů minimálně 15 minut.
Na takové polentové základy se hodí pesta, oliv. tapenády a vše, co uznáte za vhodné. 
 
Olivová tapenáda:
Vše z výše uvedených surovin rozmixujeme. Můžeme servírovat s lehce opečenými cherry rajčátky.

Červená řepa:
Šlo o pokus a nepočítala jsem s tím, že výsledek bude tak chutnat, takže jsem dělala od oka, ale použila jsem zhruba výše uvedené suroviny. Řepa uvařená do měkka, oloupaná, nastrouhaná a lehce pomixovaná s ostatními surovinami.

Na polentu můžete také naservírovat klasický hummus. Já jsem zrovna měla hotový ,,hummus" z červené čočky. Uvařená, rozmixovaná s česnekem, oliv. olejem, solí, pepřem a citronem. Servírovala jsem s lehce opečenou mrkví.
2015-06-15 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI